Plastic statiegeldflesjes kunnen reizigers nu inleveren op Utrecht Centraal

Reizigers op station Utrecht Centraal kunnen vanaf dinsdag hun lege plastic flesjes inleveren op het station. De NS is daarmee een van de eerste partijen die in publiek domein statiegeldflesjes inzamelt. Uiteindelijk wil de NS de reiziger op zo’n 50 stations de mogelijkheid bieden om statiegeldflesjes in te leveren. Op ieder klein plastic flesje zit sinds enige tijd 0,15 eurocent statiegeld. Op grote flessen zelfs 0,50 eurocent. Dat meldt de NS.

De NS streeft samen met ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar afvalvrije stations in 2040. Dat is een station dat geen restafval kent en alles draait op herbruikbare grondstoffen. Door het inzamelen van de PET-flesjes op de stations wordt een belangrijke stap gezet naar een afvalvrij station. De stap draagt ook bij aan de landelijke doelstelling om 90 procent van alle plastic flesjes in te zamelen en te hergebruiken. 

Vier automaten 

De eerste inleverautomaat is geplaatst in de stationshal op Utrecht Centraal. In totaal komen er 4 automaten op het station. Dagelijks worden er op het station Utrecht Centraal ongeveer 11.000 flesjes weggegooid.

Door: Nationale Horecagids / Femke van Arendonk