Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Graanprijs blijft stijgen - en de prijzen van maïs en sojabonen ook

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Graanprijs blijft stijgen - en de prijzen van maïs en sojabonen ook
De graanprijzen zijn maandag met meer dan 4 procent gestegen op de beurs in Chicago. Handelaren vrezen dat de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee wordt bedreigd door de escalatie van de oorlog in het land. De graanprijzen zijn dit jaar al met bijna een vijfde gestegen. Ook de prijzen van maïs en sojabonen gingen mee omhoog.

In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn Russische raketaanvallen geweest. Ook de hoofdstad Kiev werd daarbij voor het eerst sinds juni weer aangevallen. De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Moskou geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op Kiev mogelijk een vergelding kunnen zijn. De Russische president Vladimir Poetin vergadert maandag met zijn veiligheidsraad over de aanslag op de brug.

Overeenkomst export

In juli bereikten de strijdende partijen een overeenkomst over de export van Oekraïens graan. Die overeenkomst, die onder leiding van Turkije en de VN tot stand kwam, maakte het weer mogelijk om Oekraïens graan per schip te exporteren. Daarvoor zat veel Oekraïens graan door oorlogshandelingen vast in de havens aan de Zwarte Zee, wat wereldwijd tot zorgen over hongersnood leidde.

Knooppunt Oekraïne

Ook de Oekraïense havenstad Odessa, een belangrijk knooppunt voor de export van graan, is nu weer aangevallen door de Russen. De verheviging van de strijd roept daarbij de vraag op of de twee partijen zullen instemmen met een verlenging van de overeenkomst over de graanexport, die over een maand afloopt.

Vertragingstactieken

Oekraïne beschuldigt Rusland ook van vertragingstactieken bij de export van Oekraïens graan. Zo zou de inspectietijd van de graanschepen in Istanbul zijn opgelopen tot tien à vijftien dagen. In de eerste weken van de graandeal was dat nog vijf tot zes dagen. Het aantal schepen dat ligt te wachten om graan te kunnen vervoeren van en naar Oekraïense havens is daardoor eind vorige week opgelopen tot een record van 120. Oekraïne heeft opgeroepen om meer inspecteurs in te zetten, maar Rusland zou daar naar verluidt niet aan mee willen werken.

Door: ANP

28 mei '24 (11:35)

Catering test 123

test test

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.