Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Just Eat Takeaway nog verder omlaag op AEX-index

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Just Eat Takeaway nog verder omlaag op AEX-index
De AEX-index op het Damrak ging woensdag verder omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en betaalbedrijf Adyen. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Ook verwerkten de markten een toespraak van de Russische president Vladimir Poetin, waarin hij een gedeeltelijke militaire mobilisatie afkondigde.

De Amerikaanse centrale bank zal het rentetarief in de Verenigde Staten naar verwachting opnieuw verhogen met 0,75 procentpunt om de hoge inflatie te beteugelen. Er wordt echter ook gespeculeerd dat de Fed de rente misschien wel met een vol procentpunt zal verhogen. Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken.

Vrees verheviging strijd Oekraïne

Poetin herhaalde daarnaast dat hij de Donbas, bestaande uit de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk, wil "bevrijden". Dankzij de gedeeltelijke militaire mobilisatie zullen volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe 300.000 reservisten worden opgeroepen, die kunnen worden ingezet in Oekraïne. De olieprijzen schoten omhoog na de toespraak van Poetin door de vrees voor een verheviging van de strijd in Oekraïne.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 659,47 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 894,58 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. Londen won 0,2 procent.

Just Eat Takeaway

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de hogere olieprijzen en ging op kop in de AEX met een winst van ruim 2 procent. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent meer op 86,44 dollar. Brentolie werd 2,9 procent duurder op 93,20 dollar per vat. Naast Just Eat Takeaway (min 3 procent) en Adyen (min 2,4 procent) behoorden zorgtechnologieconcern Philips en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco tot de grootste dalers, met minnen van dik 1 procent.

Kleinere bedrijven

Bij de kleinere bedrijven daalde ForFarmers 0,4 procent. Het veevoerbedrijf liet weten dat topman Chris Deen vanwege gezondheidsredenen voor langere tijd afwezig zal zijn. De taken van Deen worden tijdelijk overgenomen door financieel directeur Roeland Tjebbes en operationeel directeur Pieter Wolleswinkel. ForFarmers kondigde tevens aan op 17 november een herziene strategie bekend te maken.

Dutise regering

In Frankfurt kelderde Uniper 20 procent. De Duitse regering bevestigde het noodlijdende energiebedrijf te nationaliseren. Daarmee moet worden voorkomen dat de gassector in Duitsland grote schade oploopt vanwege de energiecrisis.

De euro was 0,9908 dollar waard, tegen 0,9986 dollar een dag eerder.

Door: ANP

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.