Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Het is eigenlijk immoreel dat het boerenprotest voedselverspilling veroorzaakt"

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
"Het is eigenlijk immoreel dat het boerenprotest voedselverspilling veroorzaakt"
Supermarkten hebben door boerenblokkades de afgelopen weken tussen de 30 en 45 miljoen euro financiële schade geleden. Dat is de inschatting van koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, bevestigt directeur Marc Jansen na berichtgeving van NU.nl. Volgens hem zijn er zeker "tonnen aan voedsel" verspild door de versperringen voor meerdere distributiecentra.

Jansen legt uit dat versproducten, zoals brood, vlees, groente en zuivel, onmogelijk een dag langer in het distributiecentrum kunnen blijven liggen om later nog verkocht te worden. "Normaal heb je bij die versproducten relatief weinig verspilling vanwege de hoge omloopsnelheid, maar als je één dag hebt dat je het niet kunt bezorgen kun je het niet meer verkopen", zegt Jansen. Dat zorgt volgens zijn ramingen voor het wegvallen van de helft van de dagomzet van getroffen supermarkten.

Immoreel

"Maar los van de financiële schade is het eigenlijk ook immoreel dat boeren, om de redenen die zij kiezen, voedselverspilling veroorzaken", zegt Jansen. Hij pleit ook voor een wettelijk verbod op het blokkeren van de voedselvoorziening. "Het recht om te demonstreren is heel belangrijk, dat zien wij ook. Maar je ziet ook een trackrecord waarbij demonstraties steevast uitlopen op blokkades", aldus Jansen. "Daarom zeggen we: loop niet via noodverordeningen achter de feiten aan en kom met een landelijk verbod."

Schade verhalen

Het verhalen van de schade op de veroorzakers via de rechter is ook een optie voor supermarkten, maar kan lastig worden. Actiegroepen ontkennen direct betrokken te zijn bij de acties, dus zouden individuele boeren aangeklaagd kunnen worden. Maar daar zijn dan wel hun gegevens voor nodig.

Wekenlange acties

Boeren en sympathisanten voeren al wekenlang acties uit woede over de stikstofplannen van het kabinet, waaronder de blokkades van distributiecentra. De neerslag van stikstof moet vooral in de buurt van natuurgebieden sterk omlaag. Omdat veel stikstof van de veeteelt komt, vrezen veehouders in die regio's voor het voortbestaan van hun bedrijf.

Gesprek met leveranciers

Volgens Jansen zijn supermarkten zeker bereid om met boeren die hun leveranciers zijn het gesprek aan te gaan over stikstof en eventuele verdere investeringen die ze moeten doen in verduurzaming. "Dit is een conflict tussen boeren het kabinet, daar zijn wij geen partij in. Maar we maken tegelijkertijd wel deel uit van de voedselketen."

Door: ANP

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.