Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vitam werkt samen met Beter Bij Ons voor lokale inkoop provincie Limburg

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Vitam werkt samen met Beter Bij Ons voor lokale inkoop provincie Limburg
Vanaf 15 augustus gaat Vitam de cateringdienstverlening verzorgen in het provinciehuis van provincie Limburg in Maastricht. Centraal in de aanbesteding stond de ambitie om een groot deel van het assortiment lokaal in te kopen. Dit was voor Vitam een mooie uitdaging, aangezien deze facilitaire horecadienstverlener niet inkoop-gestuurd werkt en er dus ruimte is om de samenwerking met lokale partners op te zoeken. Als centrale schakel hierin is gekozen voor het Streekproductenplein van Beter Bij Ons. Vitam gaat samen met deze partij optrekken om een zo groot mogelijk aandeel lokale inkoop te realiseren en de ketens korter en transparanter te maken, en daarmee nog verder te gaan dan de gestelde ambitie. Dit meldt Vitam.

In het bedrijfsrestaurant gaat Vitam een concept voeren dat zich richt op de oorsprong van eten en drinken; met gebruik van veel gezonde, verse, seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Dit geldt ook voor het aanbod in de koffiecorner en de banquetingdienstverlening – beide aanzienlijke onderdelen van de opdracht. En om die lokale invulling te realiseren, gaat Vitam producten inkopen bij 18 verschillende lokale partijen, goed voor ongeveer 700 unieke producten, variërend van groente en fruit tot wijn en bier en in Limburg gebrande koffie.

Streekproductenplein

De foodinkoop is bij de start voor minimaal 67,5 procent gezond. En minimaal 75 procent van de inkoop bestaat uit lokale producten, met een groei naar 85 procent. Vitam doet dit via het Streekproductenplein van Beter Bij Ons, die de schakel vormt tussen de cateraar en de lokale partijen. Deze organisatie heeft Limburgse lokale producten en boeren in kaart gebracht en daarvan zijn er al 130 opgenomen in de gids streekproducten-limburg.nl. Dit aantal is groeiend.

Korte ketens en beperking foodmiles

Met deze focus op lokale inkoop brengt Vitam nog meer ‘Limburg’ naar de Provincie Limburg. Dankzij de samenwerking met Beter Bij Ons worden de ketens transparanter en korter gemaakt. Ook is er rekening gehouden met het beperken van het aantal foodmiles om daarmee ook de CO2-uitstoot te verminderen. Beter Bij Ons heeft de Limburgse producten in kaart gebracht en is daarbij zo dicht mogelijk in de buurt van Maastricht gebleven. En om te voorkomen dat alle leveranciers afzonderlijk van elkaar naar het provinciehuis gaan rijden, is een logistieke hub ingericht aan de rand van Maastricht, bij een van de deelnemende producenten, Mertz kleinfruit. Vanuit daar wordt de last mile georganiseerd; alle producten worden vanuit daar in één levering naar het provinciehuis gebracht.

Door: Nationale Horecagids

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.