Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Oud werknemers horeca nemen massaal ontslag en beginnen als zzp'er

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Oud werknemers horeca nemen massaal ontslag en beginnen als zzp'er
In de horeca nemen arbeidskrachten massaal ontslag bij hun werkgever, waarna zij zich als zzp’er laten inhuren. Op deze manier krijgen zij meer betaalt en kunnen zij beter over hun werktijden onderhandelen. Dit meldt De Ondernemer.

Sinds een paar maanden is het aantal inschrijvingen van starters in de branche enorme gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). In de eerste maand van dit jaar was er nog sprake van een toename van 219 starters, maar afgelopen maand was dit al ruim drie keer zo hoog, namelijk 819.

Oud-werknemers cafés en restaurants

De meeste starters zijn oud-werknemers van cafés en restaurants. Zij hebben ontslag genomen bij hun werkgever en zijn vervolgens als zzp’er begonnen. Nu laten zij zich als keukenhulp, barista of zelfstandig kok inhuren. De verdiensten liggen soms tot vijftig procent hoger.

Gemengde gevoelens over ontwikkeling

Peter Kesseler werkt al jaren als zzp’er. Zijn klanten kunnen hem inhuren als zelfstandig kok in West-Brabant. Hij heeft gemengde gevoelens over de trend. Aan de ene kant vindt Kesseler het een goede ontwikkeling, aangezien er veel horecabazen zijn die niet fijn met hun personeel om gaan. Daarnaast verdienen de medewerkers misschien maar acht tot tien euro per uur, terwijl zij wel veel verantwoordelijkheid krijgen en een hoge werkdruk ervaren, aldus Kesseler. Aan de andere kant ziet Kesseler dat een deel van de groep zichzelf zelfstandig kok of keukenhulp noemen, maar in de praktijk nog geen mes kunnen vasthouden. Hier heeft Kesseler dan ook zijn bedenkingen over.

Horecabazen niet blij

De horecabazen zijn niet blij met de ontwikkeling. Zij zitten met hun handen in het haar, omdat er sprake is van een groot personeelstekort. Patrick van Asch, eigenaar van elf zaken in Breda, geeft aan dat je er weinig aan kunt doen. Deze groep maakt immers slim gebruik van de schaarste op de arbeidsmarkt. Het zijn slimme kleine ondernemers die je niet kwalijk kunt nemen, aldus Van Asch.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.