Catering gaat sociale en milieukosten doorrekenen in de prijzen

Een nieuw project genaamd ‘Externe kosten in de catering’ dat op touw is gezet door CE Delft en cateraar Hutten hoopt een dialoog te starten over de externe kosten binnen de cateringbranche. Aandeelhouders hebben aangegeven dat dit steeds belangrijker wordt. Dit meldt Duurzaam Ondernemen.  

Wat zijn externe kosten?

Externe kosten zijn die kosten die vaak niet worden meegenomen in de prijs van een product. Denk hierbij aan milieuschade, slechte arbeidsomstandigheden, gezondheidsproblemen en dierenwelzijn. Een bedrijf berekent vaak alleen wat het kost om iets te maken. Dat moet volgens de initiatiefnemers en een aantal belanghebbenden veranderen.

Brainstormen

CE Delft en Hutten hebben drie stappen ontwikkeld om externe kosten te verwerken. Als eerste komen zij met concrete ideeën om milieueffecten in eten en drinken te verwerken. Dit is passen en meten omdat hierbij de winstgevendheid in het geding kan komen. Alle grote cateraars zijn in het kader van dit project al bijeen gekomen om te brainstormen over de juiste manier.

Experimentatie 

In de toekomstige fases van het project zal CE Delft samen met de inkoopafdeling een praktische casus onderzoeken door externe kosten te verwerken in een specifiek caterbedrijf. Ook wordt hier onderzocht hoe het extra geld nuttig kan worden besteed in duurzame fondsen.

Door: Nationale Horecagids