Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flitsbezorgers worden geweerd uit woonwijken in Amsterdam

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Flitsbezorgers worden geweerd uit woonwijken in Amsterdam
Vestigingen van flitsbezorgbedrijven zijn niet langer welkom in woonwijken in Amsterdam. Het stadsbestuur wil nieuwe regels voor zogenoemde dark stores, aangezien de bevoorrading en het ophalen van de boodschappen door koeriers overlast met zich meebrengen voor omwonenden.

Het stadsbestuur vindt dat de leefbaarheid in de wijken voorop moet staan. Daarom moeten de flitsbezorgbedrijven, die beloven binnen enkele minuten bestelde spullen te leveren, op plekken komen waar ze zo min mogelijk overlast veroorzaken. Dat betekent dat de dark stores alleen bij hoge uitzondering - als dit niet ten koste gaat van de leefbaarheid in de buurt - in woonwijken en gemengde wijken (wonen en werken) zijn toegestaan.

Geen nieuwe vestigingen

Eerder besloot het college van burgemeester en wethouders al voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan, gezien de snelle opkomst van bedrijven als Gorillas, Getir en Flink. "We hebben gezien dat de huidige vestigingen van flitsbezorgers met dark stores veel overlast voor de buurt geven, en geconstateerd dat het nodig is om beleid te maken", zegt verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck.

Toegevoegde waarde

In een reactie noemt Gorillas het "absurd dat de gemeente overgaat op deze beslissing", omdat het bezorgbedrijf vindt "van toegevoegde waarde te zijn" voor de stad Amsterdam. "Duizenden riders werken bij Gorillas in loondienst, meer dan een derde van alle Amsterdammers is klant bij ons en wij werken samen met tientallen Amsterdamse ondernemers. Bovendien is onze dienst een duurzaam alternatief op de bezorgbusjes die dagelijks de grachten en straten blokkeren", aldus het bedrijf in een verklaring.

Gorillas zegt verder "ontvankelijk te zijn geweest voor de feedback van betrokkenen" en "lessen trekken is onze belangrijkste prioriteit". Maar volgens het bedrijf is de gemeente Amsterdam "steevast de constructieve dialoog uit de weg gegaan".

Zeer onrechtvaardig

Getir noemt het besluit van de gemeente Amsterdam "zeer onrechtvaardig". Volgens het bedrijf werken flitsbezorgers op een vergelijkbare manier als pizzabezorgdiensten "en toch wordt juist onze sector onterecht behandeld". Volgens het bedrijf beperkt het besluit de keuzevrijheid van de consument en "zullen ook duizenden banen verdwijnen die door deze industrie worden gecreëerd, zonder dat de sector een kans heeft gehad om zich te verbeteren en te bewijzen".

De gemeenteraad moet nog met het voorstel instemmen.

Door: ANP

29 juni '23 (11:03)

Ketchup van The Ketchup Club vanaf volgende week te vinden bij de Albert Heijn

The world needs more ketchup, vindt The Ketchup Club. Waarom? Omdat ketchup het beste haalt uit groenten en fruit die anders worden weggegooid. Bijvoorbeeld in Kenia, waar The Ketchup Club meer dan 100 boeren helpt voorkomen dat 40 procent van de tomaten- en mango-oogst verloren gaat. Wat overblijft? Boeren met een stabiel en beter inkomen en veel, veel minder verspilling. Vanaf volgende week is de ketchup van The Ketchup Club in 3 smaken te koop in meer dan 700 filialen van Albert Heijn. Dat meldt The Ketchup Club.

16 juni '23 (10:41)

Flink begint ‘Buurthub’-winkel in Alkmaar

Flink wil de winkels van waaruit bezorgers vertrekken aantrekkelijker maken voor buurtbewoners. Dat wil de flitsbezorger doen met de zogenaamde ‘Buurthubs’. De eerste locatie openen zij in Alkmaar. Daar heeft de locatie een flinke make-over gekregen, met een volledige restyling en een nieuw interieur. Dat meldt Foodclicks.

15 juni '23 (18:04)

Leo Catering kan Woonstad Rotterdam aan portefeuille toevoegen

Sinds 5 juni kunnen werknemers van Woonstad Rotterdam genieten van de catering van Leo Catering (hiervoor Leo Love Good Food). Dagelijks krijgen medewerkers op drie locaties hun maaltijden door dit bedrijf verzorgd. Dit meldt Out.of.HomeShops. 

14 juni '23 (12:44)

Sodexo serveert alleen nog duurzame vis

Cateraar Sodexo heeft de stap gemaakt om vanaf dit jaar alleen nog 100 procent duurzame vis te verkopen. Om te laten zien dat het menens is, hebben zij tijdens de World Ocean Day op 8 juni de ‘World Ocean Deal’ ondertekend. Sodexo gaat gebruikmaken van de VISWijzer, een uitgave van Good Fish in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Voorheen sloten ook cateraars Albron en Vermaat zich bij de deal aan. Dat meldt Sodexo.

14 juni '23 ( 9:30)

Kabinet trekt 30 miljoen uit voor visserijsector en vissersdorpen

Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit voor de visserijsector, meldt minister Piet Adema (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is ook bedoeld voor vissersdorpen en -gemeenschappen. Die staan de laatste jaren onder druk omdat de vissersvloot krimpt, onder meer vanwege de hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen.

13 juni '23 (12:46)

Mariska uit Hilversum stopte als sekswerker en bakt nu koekjes voor de Amsterdamse horeca

Mariska Majoor uit Hilversum werkte jarenlang als sekswerker en was een boegbeeld voor de branche. Tot zij zeven jaar geleden erachter kwam dat ze ernstig ziek is. Toen stopte ze met werken. Het was het begin van een merkwaardige carrièreswitch: nu bakt en verkoopt ze koekjes voor de Amsterdamse horeca, meldt NH Nieuws.

13 juni '23 (11:10)

Sligro verduurzaamt vervoer met 25 elektrische vrachtwagens

In het verduurzamingsprogramma van Sligro geldt ook de verduurzaming van het transport. Daarom heeft Sligro een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met verschillende elektrische voertuigen om in de praktijk te ontdekken welk type het meest geschikt is voor de distributie naar horeca in stedelijke omgevingen. Er zijn kleine bestelauto’s en klassieke vrachtauto’s uitgeprobeerd, evenals een wegtrein voor de binnenstad. Sligro ontving onlangs een levering van 25 nieuwe, volledig elektrische Renault vrachtauto’s om een volgende stap naar verduurzaming te maken. Dat meldt Sligro.

08 juni '23 ( 8:31)

Bedrijfscateraar CIRFOOD wint aanbesteding voor catering op twee locaties NWO

Bedrijfscateraar CIRFOOD kan twee locaties van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toevoegen aan zijn portfolio. De cateraar bedient al bedrijven als Vitens, KPN en Talpa. NWO zette bij de aanbesteding een duurzaam, internationaal assortiment en samenwerking met lokale leveranciers centraal. Dit meldt Foodclicks.

07 juni '23 (14:35)

Mierlose cateraar Van Hoof wil dagbesteding beginnen

Cateringbedrijf Van Hoof uit Mierlo heeft een plan voor dagbesteding. Daarvoor heeft het firma op 6 juni een aanvraag ingediend bij de gemeente, meldt het AD.

07 juni '23 (11:09)

Cateraar Ladagerie gaat complete catering Hogeschool Rotterdam op zich nemen

De Hogeschool Rotterdam was op zoek naar een nieuwe cateraar en deed hiervoor een aanbesteding. Deze is gewonnen door cateraar Ladagerie. Momenteel doet het bedrijf al de catering voor de locaties Museumpark, Rochussenstraat en Academieplein, maar vanaf het volgende schooljaar dus op alle locaties. Ladagerie gaat meer nadruk leggen op plantaardig, vegetarisch en gezond eten. Wel verdwijnt de patat van Bram Ladage op het Museumpark. Dat meldt Profielen HR.