Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Laag consumentenvertrouwen en oplopende inflatie verwacht
De horeca doet op dit moment goede zaken. Nederlanders hebben weer zin om eropuit te gaan. In maart en april werd er dertig tot veertig procent meer uitgegeven aan eten en drinken dan in dezelfde maanden in 2019. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Dit meldt Misset Horeca.

De horecabranche kampte al voor de oorlog in Oekraïne met enorme kostenstijgingen. Alles liep flink op: voedingsmiddelen, verpakkings-, transport- en personeelskosten. Door de menuprijs te verhogen of het menu aan te passen, hebben horecaondernemers geprobeerd om de stijgingen op te vangen.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne eind februari zijn de prijzen nog verder omhooggegaan. Boeren moeten niet alleen meer betalen voor gas, maar ook voor landbouwproducten zoals oliezaden, graan, kunstmest en veevoer. Dit heeft vervolgens impact op de inkoopprijzen die de horecaondernemers moeten betalen voor vlees, zuivel, bier, sauzen, olie en groente.

Indirecte gevolgen

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen uiteindelijk op een indirecte manier groter zijn voor horecaondernemers. De inflatie in Nederland is namelijk de afgelopen twee maanden boven de elf procent uitgekomen. Consumenten worden hierdoor hard geraakt in hun portemonnee, waardoor zij minder geld kunnen uitgeven in de horeca.

In eerste instantie worden de gevolgen nog onderdrukt door de opgebouwde spaarreserves tijdens de pandemie en de lage werkloosheid. Toch belooft de inflatie weinig goeds als er wordt gekeken naar eerdere economische recessies waarbij er sprake was van een combinatie van een laag consumentenvertrouwen en een oplopende inflatie.

Fastfoodsector

Op basis van de eerdere economische recessies kan echter ook gesteld worden dat de quickservice sector relatief gezien het minste last van de huidige problematiek zal ervaren. Quickservice restaurants en fastfood restaurants hebben immers lagere menuprijzen en profiteren hierdoor van de trend waarbij de consument overstapt op goedkopere alternatieven, ook wel downtrading genoemd.

Daarnaast hebben deze restaurants op dit moment ook een betere startpositie, omdat zij over het algemeen beter uit de pandemie zijn gekomen dan de meeste cafés en restaurants. Wat in het verleden werkte tijdens de recessies geeft echter geen garantie voor de toekomst.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

28 augustus '25 ( 8:32)

Zuivel en vlees komende jaren nog duurder vanwege kleinere veestapel

Zuivelproducten, zoals kaas, melk en boter, evenals vleesproducten in de supermarkt worden naar verwachting de komende jaren nog duurder door de krimp van de Nederlandse veestapel, zegt ABN AMRO. Volgens de bank raakt de zuivel- en vleessector verstoord doordat steeds meer boerenbedrijven gebruikmaken van beëindigingsregelingen. "Het aanbod van vlees en melk van Nederlandse bodem daalt, wat een prijsopdrijvend effect heeft", staat in een sectorrapport van de bank.

28 augustus '25 ( 8:32)

Dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam komt abrupt tot een einde

De dinnershow Mamma Mia! The Party in Rotterdam stopt. Dat heeft het Zweedse bedrijf Pophouse Entertainment, dat door ABBA-lid Björn Ulvaeus is opgericht, in een verklaring laten weten. "Na een jaar voor uitverkochte zalen in Rotterdam te hebben gespeeld, moeten we bevestigen dat het doek valt voor de optredens van Mamma Mia! The Party" in de stad, aldus Pophouse Entertainment.

26 augustus '25 ( 8:34)

Vakbonden CNV en FNV 'verrast' over overname Douwe Egberts en Pickwick door Amerikanen

CNV en FNV zijn "verrast" over de overname van Douwe Egberts-moederbedrijf JDE Peet's door het Amerikaanse Keurig Dr Pepper die maandagochtend werd bekendgemaakt. De vakbonden hebben vragen over de toekomst van Nederlandse vestigingen van JDE Peet's door die overname ter waarde van 15,7 miljard euro.

18 augustus '25 (10:12)

Manager onterecht beschuldigd van diefstal krijgt ruim 20.000 euro van restaurant

Een 38-jarige oud-manager van het Koreaanse restaurant Kim’s So in Amsterdam kreeg in februari 2025 een schok: ze werd van diefstal van ruim 6.500 euro aan fooi beschuldigd en op staande voet ontslagen. Haar baas dreigde zelfs met een aangifte bij de politie. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

10 augustus '25 (13:36)

Turkse vorstschade kan voor flink duurdere hazelnootproducten zorgen

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

08 augustus '25 (12:59)

Voedselprijzen wereldwijd op hoogste niveau in twee jaar

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

07 augustus '25 ( 8:32)

Kasteelt geeft boost aan aardbeien: oogst verdubbeld in 15 jaar

De aardbeienoogst in Nederland is in vijftien jaar verdubbeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit komt vooral doordat meer aardbeien onder glas en plastic tunnels worden geteeld. De totale teeltoppervlakte van aardbeien is in dezelfde periode met ruim 15 procent gedaald, tot 1400 hectare.

25 juni '25 ( 8:55)

TNO: Honderdduizenden werknemers last van hitte op werkvloer

Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.