Evenementenbranche sceptisch over tegemoetkoming van 15 miljoen euro

De evenementenbranche zegt nog weinig over de 15 miljoen euro die het kabinet uittrekt als financiële tegemoetkoming voor de kaartjes die niet verkocht mogen worden voor evenementen die met 75 procent capaciteit mogen doorgaan. De branche wacht eerst de details af. Dat laten de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), de Alliantie van Evenementenbouwers en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) weten.

Het gaat om evenementen die binnen plaatsvinden zonder vaste zitplaatsen, zoals concerten. Die mogen vanaf 25 september wel weer doorgaan, maar slechts met 75 procent bezetting.

"We weten niet of het genoeg is, dat ligt eraan hoe breed ze het gaan trekken", zegt Berend Schans, directeur van de VNPF. Volgens hem is het bedrag van 15 miljoen euro "volstrekt willekeurig". "Er is door ons nog helemaal geen onderzoek gedaan naar het gat dat ontstaat door een kwart van de capaciteit onbenut te laten."

Ratio achter regeling onduidelijk

Voor de VVEM is de ratio achter de regeling ook niet duidelijk. "We hebben geen idee waar dit geld ineens vandaan komt. We zijn erg benieuwd", aldus Willem Westermann, uitvoerend secretaris van de vereniging. Hij en Schans benadrukken dat de sector hoe dan ook meer baat heeft bij steunpakketten voor omzetverlies of voor tegemoetkoming van de vaste lasten. Die worden per 1 oktober gestopt. Schans: "We draaien niet alleen omzet met kaartverkoop, maar ook met horeca bijvoorbeeld. Ook daar lopen we inkomsten mis door de capaciteitsbeperking."

De Alliantie van Evenementenbouwers is voorzichtig positief, laat een woordvoerder weten. "Het is op zich positief dat men met een regeling komt, maar dat is niet meer dan logisch gezien het feit dat steun stopt en er nog wel beperkingen zijn." Maar omdat er nog zo weinig duidelijk is over de regeling, blijft ook deze organisatie afwachtend.

Coronaminister Hugo de Jonge liet weten "zo snel mogelijk" met details te komen over de regeling.

Door: ANP