Cateringbedrijven steun

Vakbond FNV heeft er bij minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op aangedrongen de cateringsector ook na de zomer financieel te blijven ondersteunen. Cateraars hebben hun werk in het onderwijs, de luchtvaart en in bedrijfsrestaurants zien stilvallen nu veel mensen thuiswerken.

De vakbond verwacht dat een kwart van het aantal banen, zo'n 4000 tot 5000, voorgoed verdwijnt en dat de omzetten in de cateringsector nooit meer het niveau van voor de coronacrisis zullen bereiken. FNV wil daarom een NOW-3-regeling met noodmaatregelen voor de ruim 150 cateringbedrijven met in totaal 17.000 medewerkers.

Cateringsector

"Waar bij andere sectoren de versoepeling van coronamaatregelen ertoe leidt dat bedrijven langzaamaan hun normale leven weer kunnen oppakken, gaat die vlieger voor de cateringsector niet op door het blijvende thuiswerkadvies vanuit de overheid", zegt sectorbestuurder bij FNV Johan Bijlsma. "Voor ons is het niet meer dan logisch dat de overheid de financiële consequenties van dit advies aanvaardt. Wie A zegt moet ook B zeggen."

Sodexo

Bedrijfscateraar Sodexo kondigde al aan 800 van de 3000 banen te schrappen. FNV onderhandelde met de cateraar over een tijdelijk sociaal plan met onder andere afspraken over een vrijwillige vertrekregeling en vergoedingen.

Door: ANP