Normal_rss_entry-222767

De Amsterdamse beurs is maandag vlak gesloten. Maaltijdbestelbedrijf Takeaway.com was in trek na een aankondiging om de tarieven voor bezorgingen te verhogen. De overige Europese beurzen noteerden evenmin grote uitslagen. Beleggers hielden de blik gericht op de ontwikkelingen rond de Amerikaans-Chinese handelsvete. Ook ging de aandacht uit naar de politieke onzekerheid in Spanje en de oplopende spanningen in Hongkong.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde een fractie lager op 596,39 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 900,98 punten. Parijs steeg 0,1 procent. Frankfurt en Londen zakten tot 0,4 procent. De beurs in Madrid was vlak.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Takeaway de grootste winnaar met een plus van 2,5 procent. Volgens analisten van ING is de extra toeslag die de maaltijdbestelsite gaat rekenen voor zijn bezorgingsdienst Scoober goed nieuws. Daarnaast lanceerde het in Amsterdam genoteerde technologiefonds Prosus (min 1,4 procent) formeel zijn bod op de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Met de aankondiging van zijn bod ontketende Prosus eerder een overnamestrijd rond Just Eat met Takeaway.

Galapagos

Galapagos steeg 1,2 procent. De biotechnoloog en zijn samenwerkingspartner Gilead Sciences hebben positieve data behaald bij het klinische onderzoeksprogramma rond duurzame werkzaamheid en veiligheid met het middel filgotinib bij reuma.

Funderingsspecialist Sif zakte 3,2 procent bij de kleinere bedrijven na een adviesverlaging. Chemieconcern Avantium steeg 4,5 procent op de lokale markt. Topman Tom van Aken benadrukte in Het Financieele Dagblad dat hij eind volgend jaar bekend zal maken met welke nieuwe partners hij de FDCA-fabriek gaat bouwen, na het eerdere wegvallen van het Duitse BASF. Beleggers hoeven volgens hem niet te vrezen voor een emissie.

De euro was 1,1039 dollar waard, tegen 1,1020 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 56,98 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 62,35 dollar.

Door: ANP