Na de weidemelk, nu de weidekaas
GRONINGEN – Wakker Dier is blij met de zojuist aangekondigde stap van Cono Kaasmakers om van Beemsterkaas 100 procent weidekaas te maken. Afgelopen jaar is gelukkig veel melk in supermarkten weidemelk geworden. Maar omdat ongeveer de helft van alle melk in kaas wordt verwerkt, is ook weidekaas nodig om de koe in de wei te houden.
Beemster is de eerste gangbare merkkaas met weidegarantie, ‘een belangrijke doorbraak’, aldus Wakker Dier. Voor biologische kaas geldt van oudsher al een weidegarantie. FrieslandCampina overweegt later dit jaar voor Milner een weidegarantie in te voeren.
Andere merkkazen als Old Amsterdam, Maaslander, Leerdammer en Uniekaas blijven vooralsnog achter. Ongeveer 26 procent van de koeien komt al nooit meer buiten, dat zijn ongeveer 400.000 koeien. CLM verwacht dat dit in 2016 45 procent zal zijn.
Redenen op koeien op stal te houden zijn voornamelijk schaalvergroting (dan heb je meer grond bij de stal nodig om te beweiden), het kopen van een melkrobot (koeien melken zichzelf vaker als ze binnen vlakbij de robot staan) en hoog productieve koeien (behoeven een uitgebalanceerd dieet dat beter te sturen is op stal).
Voor veel boeren (de kleinere of op veengronden) is weidegang overigens nog steeds economisch aantrekkelijker dan opstallen. Voor de anderen scheelt het hooguit 1 eurocent per liter melk. Voor boeren, die op hun bedrijven honderdduizenden liters melk per jaar produceren, een behoorlijk bedrag op jaarbasis, voor de consument is het een schijntje als je kijkt wat je er voor terugkrijgt: beter dierenwelzijn en het behoud van het Hollandse landschap.
Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is weidegang belangrijk. Weidekoeien hebben minder last van uierontsteking, lopen minder vaak mank en zijn vruchtbaarder. Maar het is ook gewoon leuker voor de koe. Dit blijkt bijvoorbeeld op de eerste weidedag in de lente, afgelopen dinsdag, waarbij de koeien bokkensprongen maakten van plezier.
Melk wordt tot diverse producten verwerkt: circa de helft wordt verwerkt tot kaas, 15 procent wordt verse melk en toetjes, 20 procent gecondenseerde melk en melkpoeder en 15 procent verdwijnt in producten als koekjes en dergelijke Kaas is dus verweg het belangrijkste product. Driekwart wordt geëxporteerd.
© Nationale Horecagids