8 juli 2011 om 15:30
< 1 min lezen

Barbecuegedrag steeds onvoorzichtiger

(Novum) – Nederlanders barbecueën steeds onvoorzichtiger. In plaats van aanmaakblokjes wordt vaker spiritus, benzine of brandgel gebruikt voor het aansteken van de barbecue, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Tot juni zijn al bijna vijftig mensen ernstig gewond geraakt door het gebruik van deze middelen.

De toename van het aantal barbecueongelukken zou niet alleen te verklaren zijn door het mooie weer in het voorjaar. Uit een peiling in opdracht van de stichting zou blijken dat Nederlanders onvoorzichtiger worden. Er worden minder vaak afspraken gemaakt over veilig barbecueën of over het aansteken van de barbecue.

Precieze cijfers over barbecueslachtoffers van voorgaande jaren zijn er niet, omdat de brandwondenstichting nu voor het eerst een systeem heeft dat informatie over patiënten van alle drie de brandwondencentra bundelt. Het lijkt er volgens een woordvoerder echter wel sterk op dat er een stijging plaatsvindt.

Wanneer het fout gaat bij barbecueën met spiritus zijn de gevolgen meestal groot, legt de woordvoerder verder uit. De vloeistof verspreidt zich snel over een lichaam en trekt in kleren. Dat leidt tot grote brandwonden en flinke littekens.

De brandwondenstichting begint een landelijke campagne om mensen te wijzen op de risico’s van barbecueën met vloeibare brandstoffen. Volgensde stichting zijn alleen aanmaakblokjes veilig. Er komen deze zomer spotjes op televisie en er worden T-shirts verspreid met de tekst: “Nieuwe vlam? Doe het veilig!”

Relevante artikelen

Alles van catering
    • Catering

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Catering

    Horeca groothandel: de beste leveranciers voor jouw horecabedrijf

    9 oktober 2025 om 14:26

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland