Wijn drinken als zonnebrand?
Spaanse wetenschappers hebben stoffen in druiven gevonden die cellen kunnen beschermen tegen de UV-straling van de zon, zo meldt The Telegraph. De resultaten van het onderzoek suggereren zelfs dat het eten van druiven of drinken van wijn in de toekomst mensen kunnen beschermen tegen huidkanker.
De cosmetische industrie heeft inmiddels haar interesse kenbaar gemaakt en hoopt in de toekomst zonnecrèmes of pillen op de markt te kunnen brengen die dezelfde beschermende eigenschappen hebben als de druiven.
Flavonoïden
De onderzoekers vonden in de druif zogenaamde flavonoïden die het chemische proces kunnen stoppen dat celdood en daarmee huidbeschadiging veroorzaakt.
Marta Cascante, hoofd van het onderzoeksteam van de Universiteit van Barcelona: “De studie ondersteunt het idee dat dit soort stoffen de huid kan beschermen tegen celbeschadiging en celdood door UV-straling. Maar we kunnen nu ook beter het mechanisme achter de heilzaamheid van die stoffen onderzoeken.”
Wijn
Diverse media berichten inmiddels dat het drinken van wijn zou werken als bescherming tegen de zon, maar het onderzoek heeft vooralsnog alleen de werking in druiven aangetoond. Of wijn ook bescherming kan bieden, blijft derhalve nog even de vraag.
© Nationale Horecagids