Nationale Horecagids

NHG Invoeren van goederen (Btw en accijns)

import alcohol


Btw en accijns bij de invoer van goederen
Voor particulieren gelden bij de invoer van goederen andere regels dan voor bedrijven. Bedrijven verrekenen meestal geen btw aan ondernemers uit andere EU-landen. Komt het product niet uit de Europese Unie (EU), dan betaalt het bedrijf btw in het land waar het product de EU binnenkomt.

Goederen invoeren uit een EU land door bedrijven
Bedrijven verrekenen meestal 0% btw aan bedrijven uit andere EU-landen. De kopende ondernemer heft in zijn eigen land btw via de normale btw-aangifte. Vraagt de buitenlandse leverancier wel btw? Dan kunnen ondernemers deze btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.

Als de buitenlandse klant zelf geen aangifte kan doen, dan brengt de ondernemer btw in rekening in zijn eigen land. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij verkoop aan particulieren. Nederlandse consumenten betalen in dit geval dus de btw in het buitenland.

Goederen invoeren uit een niet-EU-land door bedrijven
Als een ondernemer goederen invoert uit een niet EU-land, wordt die invoer belast in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Dit betekent dat de ondernemer in dat land aangifte voor de invoer moet doen en belastingen moet betalen. Denk aan rechten bij invoer, accijns en BTW.

Voor import vanuit en export naar niet EU-landen brengen ondernemers elkaar 0% BTW in rekening. Een ondernemer hoeft dus geen BTW te betalen in het land van herkomst. Brengt de leverancier in een niet EU-land wel BTW in rekening voor de goederen? Dan kan het bedrijf deze BTW soms terugvragen bij de buitenlandse belastingdienst.