Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hertog Jan lanceert gelimiteerd bier met 5 hopsoorten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Het voorjaar staat weer voor de deur! Het moment waarop de bierdrinker de donkere bieren inruilt voor meer frisse, hoppige bieren. Brouwer Han Wolbers en fanatiek verzamelaar van bieritems heeft bij het brouwen van het laatste, gelimiteerde bier in de Hertog Jan Ongekend-reeks, HJA16/3, maar liefst 5 hopsoorten gebruikt tijdens het brouwproces. Daarbij zijn ook meerdere hoptechnieken toegepast waaronder dry-hopping. Het is voor het eerst dat Hertog Jan een bier met dry-hopping en zoveel verschillende hopsoorten op de markt brengt. Net als tijdens de vorige twee introducties verwacht Hertog Jan een run op het bier. Bierliefhebbers kunnen morgen, 27 februari, zolang de voorraad strekt een kruik bemachtigen bij Café De Dikke in Leusden tussen 11:00 en 16:00 uur.

Van dit derde gelimiteerde bier is slechts 1 ketel gebrouwen. Aangezien Han een fanatiek verzamelaar is van bieritems is het bier 300 keer afgevuld in witte kruiken, een echt collectors item. Op zaterdag 27 februari 2016 kunnen bierliefhebbers van 11.00 tot 16.00 uur bij Café De Dikke in Leusden het derde bier in de Ongekend reeks bemachtigen. Wie zich inschrijft voor één van de drie tasting sessies met de brouwers Han en Gerard krijgen de mogelijkheid om HJA16/3 in één van de witte kruiken te kopen. Vanaf 29/2 is slechts in beperkte oplage HJA16/3 te koop bij supermarkt Jan Linders en de Mitra Slijterijen.  

Hop en verzamelen de inspiratiebron
Han: "Al ruim 20 jaar ben ik brouwer bij Hertog Jan en nog zelfs langer verzamel ik fanatiek allerlei bieritems. Uiteraard zijn bieretiketten en -recepten voor mij ook een belangrijke inspiratiebron. De laatste jaren is de techniek dry-hopping een brouwmethode die terug is van weggeweest en in veel bieritems ook centraal staat. Dat inspireerde mij om voor HJA16/3 de bij ons nog niet eerder gebruikte dry-hopping toe te passen. Natuurlijk is het daar niet bij gebleven en ben ik een stap verder gegaan. De gekozen hopsoorten onder andere Cascade, Citra en Mount Hood zorgen voor een ongekend verrassend smaakresultaat."

Start verkoop HJA16/3 in Café De Dikke in Leusden
Op de eerste en tweede gelimiteerde oplage in de Hertog Jan Ongekend reeks, HJA15/1 en HJA15/2, ontstond een ware run. Tijdens de openstelling van de brouwerij in november 2015 voor de lancering van de tweede editie verbleven zelfs meerdere bierliefhebbers al een dag eerder in een tent bij de brouwerij om een kruik te bemachtigen. Dit keer is gekozen om de start van de verkoop van het derde bier in de Hertog Jan Ongekend reeks centraal in Nederland te laten plaatsvinden. Meer informatie en aanmelding voor de bijzondere tasting sessies is te vinden via www.facebook.com/HertogJan/

Hertog Jan Ongekend
De brouwers hebben een bier gebrouwen met de focus op smaak, huidige trends, kennis en expertise. Ze hebben hun eigen emotie in het bier gelegd. De brouwer is als een kok en experimenteert in de ketel van Hertog Jan om tot een mooi nieuw bier te komen. Het levert een ongekende reeks bieren op die eenmalig in beperkte oplage, namelijk slechts één ketel, is gebrouwen. Iedere brouwer geeft zijn eigen invulling. De reeks bestaat uit 3 bieren waarbij nu het derde en laatste bier met type aanduiding HJA16/3 is gebrouwen door Han.

Stenen kruik
Het bier zit in een stenen kruik die speciaal ontwikkeld is voor Hertog Jan. Van tevoren weet je niet wat voor bier er in de kruik zit, aan de buitenkant is er niets zichtbaar dat dat duidelijk maakt. Op de kruik staat zelfs alleen een neutrale type-aanduiding, de HJA16/3. Het is de bedoeling dat je pas nadat je het geproefd (en de smaak ervaren) hebt de bijbehorende notitie van de brouwer leest. Daar staat in wat voor bier het is, de smaak van het bier, de gebruikte ingrediënten en waarom het bijzonder is. De brouwer wil dat de bierliefhebber bier gaat proeven zoals het bedoeld is, zonder direct te worden afgeleid door een naam of een label. De brouwers hebben zich bij het brouwen van het bier laten inspireren door de smaak. Dit is wat zij willen overbrengen op de consument, neem de tijd, proef bier en geniet.
Hertog Jan Ongekend zal op zeer beperkte schaal verkocht worden.

Vanaf 27 februari 2016 is het bier in beperkte oplage verkrijgbaar in Leusden en Arcen, daarna vanaf 29/2  beperkt bij Mitra en Jan Linders. Daar blijft het bij voor de retail. Tot slot is de reeks ook verkrijgbaar bij diverse Hertog Jan Vriendenkring cafés en enkele op bier georiënteerde zaken.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.