'Helft jongeren onder 18 krijgt alcohol mee'
Duidelijke afspraken tussen gemeenten en café's of supermarkten over de handhaving van het verbod helpen wel om minderjarige jongeren tegen te houden, aldus BHBW. Zijn die afspraken er, dan lukt het jongeren slechts in drie van de tien pogingen om alcohol te kopen. Als een gemeente niet boven op de regelgeving zit, slagen ze gemiddeld zeven van de tien keer.
"We zien dat de alcoholleeftijd niet overal hetzelfde wordt nageleefd", aldus Peter Roumen van BHBW. "Het vraagt energie en inzet van alle betrokkenen in de keten. Ouders, jongeren, scholen, verkopers en ook de gemeenten als vergunningverleners en toezichthouders." De jeugd zal volgens Roumen altijd inventief blijven. Alcoholverstrekkers moeten volgens hem continu alert zijn.
Op 1 januari ging de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol omhoog van 16 naar 18 jaar. De meer dan vierhonderd Nederlandse gemeenten moeten het alcoholverbod voor minderjarigen. Horecagelegenheden of supermarkten die alcohol verstrekken riskeren een boete van zo'n 1100 euro. Jongeren die worden gesnapt betalen negentig euro.