Bierbrouwers hekelen accijnsverhoging
Dit jaar dreigt volgens de brouwers eenzelfde scenario als in 2013 als er niet wordt ingegrepen. Toen de accijns vorig met tien procent omhoogging, daalde de omzet in de biermarkt met drie procent. Volgens de brouwers kwam dat door de hogere accijnzen.
Vooral horecagelegenheden en supermarkten aan de grens zouden de gevolgen van de verhoging hebben gevoeld in hun portemonnee. Door de omzetdaling als gevolg van de accijnsverhoging gingen er vorig jaar in de retail- en horecasector tweeduizend banen verloren, zegt de bierbranche.
Doordat bier minder vaak in Nederland werd gekocht, daalden de btw-inkomsten bovendien met 28 miljoen euro. Omdat de accijnsverhoging vorig jaar maar 24 miljoen extra opleverde, heeft de maatregel dus geen zin, redeneren de brouwers. Hoeveel de sector dit jaar aan omzet inlevert vanwege de accijnsverhoging kon de branchevereniging nog niet zeggen.
De bierbrouwers zijn niet de enigen die klagen. Pompstations in de grensstreek willen van de accijnsverhoging op brandstof en tabak af. Zij zagen hun omzet fors teruglopen als gevolg van de maatregel die in januari inging. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) komt nog deze maand met een evaluatie van de verhoging.