Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent / Foto: El Dorado
Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

In het boek, een crimi pocket, wordt geschreven over een jongen die waarschijnlijk nooit zou slagen in het leven. Toch groeide Peter de Bie uit tot een man die een leidende rol speelde in de wereld van synthetische drugs. Hij was een van de belangrijkst leveranciers van MDMA. Leden van de Bhagwanbeweging behoorden tot zijn klantenkring. Zorgvuldig bouwde hij een netwerk op waarin miljoenen omgingen.

‘El Dorado’

In ‘El Dorado’ wordt beschreven hoe De Bie in de drugswereld terechtkwam. Ook vertelt hij dat zijn ‘oplossing’ om de ontstane situatie voor zowel hem als zijn zoon gunstig te veranderen leidde tot de ondergang van zijn organisatie en een verblijf van enkele jaren in de gevangenis.

Na de gevangenisjaren volgde een ommekeer waar hij tot op de dag van vandaag zijn passie en werk van heeft gemaakt. Daar was hij zich echter niet van bewust op dat moment. Hij kwam na zijn straf, totaal berooid, zonder huwelijk, huis en werk, in contact met zijn oom Herman. Herman was de eigenaar van de strandtent ‘Beach Inn’ in IJmuiden. Het boterde goed tussen de twee. Peter ervoer de ruimte op het strand als ‘El Dorado’. Totale vrijheid. Daar zou hij best wat kunnen aarden.

Oom Herman stierf aan de gevolgen van een terminale ziekte en had Peter voor zijn dood aangewezen als zijn opvolger. Peter deed Herman de belofte: “Jij hebt van de Beach Inn een hogeschool gemaakt, ik ontwikkel het verder tot een universiteit.”

Duurzaamste strandpaviljoen

Inmiddels is de Beach Inn verkozen tot duurzaamste strandpaviljoen van Nederland. Het is een begrip in de omgeving. De zaak van Peter de Bie, de man die zijn leven ‘to the max’ geleefd heeft en daar nog dagelijkst de sfeerbepaler is. De strandtent draagt hij over aan zijn zoon, die als tweejarige in het boek wordt geportretteerd, net als zijn dochter.

De Bie wil zich in de toekomst gaan bezighouden met de ontwikkeling van duurzame energiewinning op het strand en de introductie van een biermerk.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.

12 juni '23 (11:02)

Bufkes opent nieuwe vestiging in Heythuysen

Afgelopen donderdag gingen de deuren van de nieuwste Bufkes-vestiging open. Aan de Dorpsstraat in Heythuysen, op het nieuwe horecaplein, gaat Bufkes de zaak bestieren. Vorig jaar ging de keten een samenwerking aan met Heerschap groep, de eigenaar van het pand. Dat meldt Foodclicks.

12 juni '23 ( 9:20)

Man neergestoken bij Tilburgs café

Vrijdagnacht is een man van 49 gewond geraakt bij een steekpartij in een café aan de Broekhovenseweg in Tilburg. In de zaal van café Bet Kolen was een trouwfeest aan de gang. De man was niet welkom op de gelegenheid, kreeg een 112-respondent te horen. Dat meldt Omroep Brabant.

10 juni '23 (15:23)

Personeel strandpaviljoens zocht dit weekend verkoeling op in de zee

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.