Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar

Door Nationale Horecagids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar
In Zwolle en Apeldoorn worden de happy hours in de horeca al aangepakt. Deze gemeentes willen af van de stuntprijzen voor alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dit een goed idee. Maar wel is directeur Wim van Dalen verbaast dat het nog steeds over dit onderwerp gaat. Volgens hem is er een nog veel grotere dreiging dat goedkope drankjes, meldt de Stentor.

Een happy hour is een korte periode op de avond waarin een café dranken tegen een veel lagere prijs verkoopt dan normaal. De wetgeving stelt dat een kroegbaas maximaal 25 procent korting mag geven tijdens de happy hours. Voorheen was de ‘twee halen, één betalen’-actie populair, maar deze is al verboden.

Handhaving

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI), Nico Hesselink, denkt dat het niet voldoende is om alleen de happy hours in de horeca te verbieden. Volgens hem schuilt er meer achter en hij stelt dat het niet alleen gaat om het niet toestaan, maar ook handhaven van deze regeling. Daar zijn naar zijn zeggen te weinig controleurs voor. Veel boa’s doen deze taak er extra bij.

Hierdoor ontstaat volgens Hesselink een situatie waarin nog te veel wordt gedoogd. Zo is het verboden om alcohol te schenken aan iemand die al dronken is. “Maar niemand houdt dat in de gaten”, zegt Hesselink. Daardoor is er volgens de voorzitter van de NVDI veel overlast door dronken mensen op straat.

Jongerenketen

Van Dalen vindt dat het niet alleen bij de horeca moet blijven, maar dat ook jongerenketen aangepakt moeten worden. De directeur van STAP geeft wel aan dat zij hier weinig inzicht in hebben, ‘simpelweg omdat het niet recent is onderzocht’. Dat moet wel gebeuren volgens hem. Hiermee kan onder andere leeftijd, omvang en alcoholgebruik in kaart worden gebracht.

Veel ouders en gemeenten vinden deze keten wel oké, denkt de Van Dalen. Die gebruiken argumenten als “de kinderen blijven dat tenminste in de buurt” of dat het voorkomt dat jongeren naar Duitsland reizen om zich daar vol te gieten met alcohol.

Deze keten zijn lastig aan te pakken. Hesselink geeft aan dat ze vaak op particulier terrein staan en daar geldt dat de ouders de bevoegdheid hebben. “Je hoopt dan maar dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen.”

 Bijna kwart minderjarig

In december publiceerde het Trimbos Instituut cijfers over de opname op de SEH-afdeling die te maken hadden met overmatig alcoholgebruik. In 2021 gingen 4.500 mensen naar de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Daarvan was 21 procent onder de 18 jaar. In datzelfde jaar waren er ook nog 15.600 SEH-behandelingen waarbij alcohol in het spel was.

Van Dalen denkt dat deze cijfers bij veel horecazaken een kwartje deed vallen en daarom zijn de happy hours al op veel plekken verdwenen. Op plekken waar de happy hours nog wel worden doorgevoerd, mag nu maximaal 25 procent korting worden gegeven.

Weinig toezicht

Het probleem van de happy hours wordt deels opgelost door nieuwe wetgeving en afschrikwekkende cijfers. Toch is er nog steeds een probleem volgens Van Dalen. Hij zegt dat er te weinig controleurs zijn. De alcoholboa’s worden op verschillende manieren ingezet. Ook is er geen norm voor het aantal fte’s.

STAP en NVDI zien dan ook als nieuw gevaar dat alcohol op steeds meer verschillende plekken opduikt.

Blurring

Thierry Aartsen, VVD-Kamerlid, heeft recent een oud plan uit de kast getrokken waarbij het makkelijk wordt om alcohol te schenken. Het betreft een wetsvoorstel dat blurring (mengvormen tussen horeca en winkels/dienstverleners) toestaat.

Van Dalen is pessimistisch en noemt het ‘onwenselijk’. Als deze wetgeving doorgevoerd wordt, worden mensen niet alleen met alcohol geconfronteerd in de horeca of supermarkt, maar ook in de bouwmarkt, kapper of schoenenwinkel. Het is dan ook een raadsel voor Van Dalen waarom het plan niet alleen op tafel is gekomen, maar ook in het regeerakkoord is opgenomen. “We dachten aanvankelijk: het waait wel over. Maar de VVD blijkt een hardnekkige tegenstander en komt er nu toch weer mee.”

Na de zomer gaat de Tweede Kamer in debat over blurring.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.