Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar

Door Nationale Horecagids
schedule 10 min
Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar
In Zwolle en Apeldoorn worden de happy hours in de horeca al aangepakt. Deze gemeentes willen af van de stuntprijzen voor alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dit een goed idee. Maar wel is directeur Wim van Dalen verbaast dat het nog steeds over dit onderwerp gaat. Volgens hem is er een nog veel grotere dreiging dat goedkope drankjes, meldt de Stentor.

Een happy hour is een korte periode op de avond waarin een café dranken tegen een veel lagere prijs verkoopt dan normaal. De wetgeving stelt dat een kroegbaas maximaal 25 procent korting mag geven tijdens de happy hours. Voorheen was de ‘twee halen, één betalen’-actie populair, maar deze is al verboden.

Handhaving

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI), Nico Hesselink, denkt dat het niet voldoende is om alleen de happy hours in de horeca te verbieden. Volgens hem schuilt er meer achter en hij stelt dat het niet alleen gaat om het niet toestaan, maar ook handhaven van deze regeling. Daar zijn naar zijn zeggen te weinig controleurs voor. Veel boa’s doen deze taak er extra bij.

Hierdoor ontstaat volgens Hesselink een situatie waarin nog te veel wordt gedoogd. Zo is het verboden om alcohol te schenken aan iemand die al dronken is. “Maar niemand houdt dat in de gaten”, zegt Hesselink. Daardoor is er volgens de voorzitter van de NVDI veel overlast door dronken mensen op straat.

Jongerenketen

Van Dalen vindt dat het niet alleen bij de horeca moet blijven, maar dat ook jongerenketen aangepakt moeten worden. De directeur van STAP geeft wel aan dat zij hier weinig inzicht in hebben, ‘simpelweg omdat het niet recent is onderzocht’. Dat moet wel gebeuren volgens hem. Hiermee kan onder andere leeftijd, omvang en alcoholgebruik in kaart worden gebracht.

Veel ouders en gemeenten vinden deze keten wel oké, denkt de Van Dalen. Die gebruiken argumenten als “de kinderen blijven dat tenminste in de buurt” of dat het voorkomt dat jongeren naar Duitsland reizen om zich daar vol te gieten met alcohol.

Deze keten zijn lastig aan te pakken. Hesselink geeft aan dat ze vaak op particulier terrein staan en daar geldt dat de ouders de bevoegdheid hebben. “Je hoopt dan maar dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen.”

 Bijna kwart minderjarig

In december publiceerde het Trimbos Instituut cijfers over de opname op de SEH-afdeling die te maken hadden met overmatig alcoholgebruik. In 2021 gingen 4.500 mensen naar de spoedeisende hulp met een alcoholvergiftiging. Daarvan was 21 procent onder de 18 jaar. In datzelfde jaar waren er ook nog 15.600 SEH-behandelingen waarbij alcohol in het spel was.

Van Dalen denkt dat deze cijfers bij veel horecazaken een kwartje deed vallen en daarom zijn de happy hours al op veel plekken verdwenen. Op plekken waar de happy hours nog wel worden doorgevoerd, mag nu maximaal 25 procent korting worden gegeven.

Weinig toezicht

Het probleem van de happy hours wordt deels opgelost door nieuwe wetgeving en afschrikwekkende cijfers. Toch is er nog steeds een probleem volgens Van Dalen. Hij zegt dat er te weinig controleurs zijn. De alcoholboa’s worden op verschillende manieren ingezet. Ook is er geen norm voor het aantal fte’s.

STAP en NVDI zien dan ook als nieuw gevaar dat alcohol op steeds meer verschillende plekken opduikt.

Blurring

Thierry Aartsen, VVD-Kamerlid, heeft recent een oud plan uit de kast getrokken waarbij het makkelijk wordt om alcohol te schenken. Het betreft een wetsvoorstel dat blurring (mengvormen tussen horeca en winkels/dienstverleners) toestaat.

Van Dalen is pessimistisch en noemt het ‘onwenselijk’. Als deze wetgeving doorgevoerd wordt, worden mensen niet alleen met alcohol geconfronteerd in de horeca of supermarkt, maar ook in de bouwmarkt, kapper of schoenenwinkel. Het is dan ook een raadsel voor Van Dalen waarom het plan niet alleen op tafel is gekomen, maar ook in het regeerakkoord is opgenomen. “We dachten aanvankelijk: het waait wel over. Maar de VVD blijkt een hardnekkige tegenstander en komt er nu toch weer mee.”

Na de zomer gaat de Tweede Kamer in debat over blurring.

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.