Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel kritiek op ‘pin-only’ horeca in Twente

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Veel kritiek op ‘pin-only’ horeca in Twente
In Twente is het op steeds meer plekken niet meer mogelijk om contant te betalen. Ondernemers stellen dat het contantloos betalen ‘veiliger, hygiënischer en een stuk makkelijker’ is. Toch stuiten de ondernemers op kritiek van de bezoekers, meldt de Stentor.

Een bewoner uit Enschede vindt het ‘belachelijk’ dat het niet meer mogelijk is bij sommige plekken om contant te betalen. Zij stelt dat zij het liefst alles contant betaalt en zaken mijdt waar je alleen kunt pinnen. In de regio kiezen steeds meer ondernemers voor betalen met de pinpas of de smartphone. Zo is onder andere in de bus het contant geld ook helemaal al verdwenen.

Een ondernemer die in zijn horecazaak alleen nog digitale betalingen accepteert, stelt dat het inderdaad kan helpen tegen diefstal en fraude. Hij noemt deze redenen echter niet als hoofdzaken en geeft aan dat hij de keuze heeft gemaakt omdat zij tijdens de coronapandemie op zoek gingen naar een manier om fysiek contact te verminderen.

Mag je contant geld weigeren?

Ondernemers mogen zelf weten welke betalingsmiddelen zij accepteren of niet. Dat geldt niet alleen voor de pinpas of creditcard, maar ook voor contant geld. Dat staat in de wet. Maar dan gaat de overheid er wel van uit dat de ondernemer aangeeft met bijvoorbeeld een raam- of kassasticker welke betalingsmethoden zij wel en niet accepteren.

Veel kritiek

Bij Moeke Enschede kwamen veel klachten binnen toen zij stopten met het accepteren van cash. Maar toch ging het beleid ook na de coronapandemie door. De ondernemer van het café geeft aan dat contant geld hem veel tijd en geld kost. “Daarnaast is het voor de bediening prettig om zo min mogelijk cash bij zich te dragen, voor hun eigen veiligheid”, zegt de ondernemer.

De uitbater heeft recent ervoor gekozen om contante betalingen weer te accepteren. Hij ziet dat de behoefte van de gasten om met tastbaar geld te betalen groot is en daarin wil hij ze tegemoetkomen. Hij stelt wel dat er kleine aanpassingen worden gedaan. Zo gaan niet alle medewerkers van Moeke een portemonnee dragen. Dat is volgens de ondernemer ‘uit veiligheidsoverwegingen’.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.