Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Coffeeshops moeten drugstoeristen blijven weren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

(Novum) - Coffeeshops in Maastricht mogen geen wiet verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. Het zogeheten ingezetenencriterium is niet in strijd met het de grondwet en het Europese recht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Werknemers en eigenaren van een aantal coffeeshops in Maastricht stonden voor de rechter omdat zij toch wiet verkochten aan drugstoeristen.

Zes verdachten kregen boetes en voorwaardelijke taakstraffen opgelegd, een verdachte werd vrijgesproken. Justitie had voorwaardelijke celstraffen van een maand, werkstraffen tot 150 uur en boetes tot vijfduizend euro geëist. De rechtbank straft in alle gevallen lager, omdat de meeste verdachten niet eerder met de strafrechter in aanraking zijn geweest en de strafzaak als een proefproces kan worden beschouwd.

Een groot deel van de Maastrichtse coffeeshops verkocht sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen, naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank. Die stelde dat burgemeester Onno Hoes coffeeshop Easy Going niet had mogen sluiten, omdat hij niet voldoende kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Justitie benadrukte tijdens een eerdere zitting dat deze uitspraak ging over de rechtmatigheid van de sluiting van een specifieke coffeeshop op basis van het ingezetenencriterium en niet over de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium als zodanig. Sinds de invoering van het criterium is de drugsoverlast volgens het Openbaar Ministerie substantieel gedaald. In Maastricht werd juist veel meer geklaagd over overlast van straatdealers.

Sinds begin vorige maand werden in verschillende shops invallen gedaan. Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder weten blij te zijn met de invallen omdat de kwestie zo voor de rechter zou komen. Josemans vindt het niet-verkopen aan drugstoeristen een vorm van discriminatie.

Van de veertien Maastrichtse coffeeshops zijn er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Zeven coffeeshops zijn momenteel geopend, maar verkopen alleen aan inwoners van Nederland. De drie zaken die voor de rechter stonden zijn op last van burgemeester Hoes gesloten. De overige coffeeshops weigeren te discrimineren en wachten het oordeel van de rechtbank af, aldus Josemans.

De rechtbank in Den Haag bepaalde begin deze maand nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moeten betalen. Als gevolg van de wietpas liepen zij klanten mis. Daardoor leden zij financiële schade. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.