Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heineken rekent ondernemers 2 cent per fluitje meer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Heineken vraagt horecaondernemers vanaf deze maand ongeveer 121 euro per vat bier van vijftig liter, een stijging van vijf procent. Per fluitje bier betekent dat een twee cent hogere kostprijs. De Amsterdamse bierbrouwer heeft dat zijn afnemers twee weken geleden per brief laten weten, bevestigt een woordvoerder donderdag. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de prijsverhoging 'niet fatsoenlijk'.

De brouwer zegt de prijzen te verhogen om de bedrijfsvoering gezond te houden. Een gedeelte van de prijsverhoging wordt gebruikt om 'te kunnen blijven innoveren', ondanks de economische crisis. Een andere deel gaat op aan hogere kosten van grondstoffen, personeel, energie en vervoer.

KHN verwacht dat de drie andere grote brouwers, Grolsch, Bavaria en AB Inbev, snel met een soortgelijke prijsverhoging volgen. "Dat is slechts een kwestie van tijd." Vorig jaar voerde Heineken al een prijsverhoging door per vat bier van zes procent. Of de prijsverhoging wordt doorberekend aan de klant is aan de ondernemers.

Volgens KHN wijst de prijsverhoging er opnieuw op dat de biermarkt niet gezond is. "Er is geen onderhandelingsruimte voor ondernemers", zegt een woordvoerder. "Het is echt de multinational tegen de kleine ondernemer." Heineken zegt te hebben gekeken of de prijsverhoging reëel is.

Ondernemers hebben volgens de brouwer een opzegtermijn van twee maanden. KHN wijst dat van de hand. "Door de verstrengeling van ondernemers en brouwers via financiering, borgstelling en huur van tapinstallaties en biervaten is er in de praktijk geen ruimte om snel van brouwer te wisselen." Uit onderzoek van Panteia/EIM bleek afgelopen zomer dat jaarlijks slechts 2,4 procent van de Nederlandse cafés een overstap maakt.

KHN heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit destijds gevraagd om actie te ondernemen tegen de vier grote brouwers. De horecabelangenorganisatie helpt kleine ondernemers sinds begin dit jaar met de onderhandelingen met een rekenmodule die aangeeft hoeveel korting ze zouden kunnen krijgen. De korting kan variëren van nul tot 75 euro. "Dat scheelt nogal."

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.