Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opstelten gunt jongeren geweldloze feestcultuur

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
DEN HAAG (Novum) - Ivo Opstelten (VVD) gunt jongeren hun feestcultuur, totdat dit ontspoort in geweld en rellen. Overmatig alcoholgebruik moet daarom worden tegengegaan, schrijft de minister van Veiligheid en Justitie donderdag in de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Cohen over de Facebookrellen in Haren.

Cohen deed in zijn rapport de oproep tot alcoholmatiging, om zo rellen als in Haren te voorkomen. De oud-burgemeester sprak van een feestcultuur die 'inmiddels' in Nederland aanwezig zou zijn en gepaard gaat met veel alcohol. Bijna vijfentachtig procent van de rond de rellen aangehouden mensen zei alcohol gebruikt te hebben. "En als er iets is dat barrières slecht, dan is het alcohol", zei Cohen.

"De commissie spreekt over de gegroeide feestcultuur en You Only Live Once (YOLO)", schrijft Opstelten in de kabinetsreactie. "Dat is de jongeren van harte gegund, tot dit ontspoort door alcoholmisbruik en drugs." Hij schrijft dat alcohol een 'belangrijke risicofactor' is voor geweldpleging en hij is het daarom met Cohen eens dat overmatig alcoholgebruik moet worden teruggedrongen.

"Ouders, scholen, verenigingen, detailhandel en horecaondernemers hebben allen een verantwoordelijkheid om die barrières ook daadwerkelijk op te werpen." Daarnaast heeft de Tweede Kamer inmiddels besloten dat de leeftijd voor de verkoop en bezit van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar. Die leeftijdgrens moet goed worden gehandhaafd, stelt Opstelten.

Opstelten herhaalt in de brief verder dat de Facebookrellen een 'wake-upcall' is geweest. "Een 'wake-upcall', niet alleen voor gemeenten, politie en Openbaar Ministerie, maar voor de gehele samenleving." Ook spreekt hij 'grote waardering' uit voor hulpdiensten die tijdens de rellen in Haren 'in de frontlinie' hebben gestaan.

De bewindsman neemt verder de aanbeveling van Cohen over dat politie de sociale media met gaan gebruiken om evenementen als het Project X-feest in Haren op het spoor te komen. "De nationale politie brengt het gebruik van de sociale media binnen de politieprocessen op een hoger niveau", stelt de minister. "Sociale media vormen een belangrijk middel om transparant, betrokken, verantwoordelijk en anticiperend bij te dragen aan veiligheid."

Door de Facebookrellen is de alertheid voor grootschalige verstoringen van de openbare orde in de rest van het land vergroot, concludeert de minister. Het is nu zaak om de opgebouwde expertise te delen. "Vooral de dynamiek van de sociale media en het overmatig gebruik van alcohol zijn maatschappelijke verschijnselen, waarbij politie, OM en bestuur steeds opnieuw moeten bezien of de aanpak actueel is, of er nog op de juiste manier wordt geoefend en hoe consequente handhaving wordt gerealiseerd", aldus Opstelten.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.