Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Commissie: alcoholmatiging moet rellen voorkomen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

HAREN (Novum) - Zonder alcoholmatiging blijven rellen als in Haren voorkomen, zelf als het openbaar gezag voortreffelijk optreedt. Dat stelt de commissie-Cohen vrijdag na onderzoek naar de rellen. Bij het uit de hand lopen van de situatie in Haren speelde alcohol een essentiële rol. "Zoals zo vaak", aldus de commissie.

De commissie spreekt van een feestcultuur die 'inmiddels' in Nederland aanwezig zou zijn. Die feestcultuur gaat volgens de commissie gepaard met veel alcohol. Bijna vijfentachtig procent van de rond de rellen aangehouden mensen zei alcohol gebruikt te hebben. "En als er iets is dat barrières slecht, dan is het alcohol."

De commissie stelt dat er zeker initiatieven zijn genomen om alcoholgebruik bij massagelegenheden tegen te gaan, zoals geen alcohol in en rondom stadions en de beperking van alcoholverkoop op Koninginnedag. Sinds 1 januari zijn jongeren onder de 16 jaar met alcohol strafbaar. "Het zijn belangrijke initiatieven, die, hoe lastig dat ook is, om stevige handhaving vragen en bij grote en risicovolle evenementen met maatwerk verder uitgewerkt moeten worden", beveelt de commissie aan.

De commissie geeft verder aan dat de politie moet kijken hoe de ervaring met grote openbare ordeproblemen van grote steden in het westen in het hele land terechtkomt. "Ook kleine gemeenten met een beperkt ambtelijk apparaat moeten hiervoor beter toegerust worden."

Van suggesties en expertise van burgers moet de overheid ook meer gebruik gaan maken. "Dat geldt al helemaal voor jongeren, met hun expertise op het gebied van sociale media." Verder moet de overheid sociale media in de gaten houden om evenementen als het Project X-feest in Haren op het spoor te komen, te duiden en in goede banen te leiden.

Ook moeten gebruikers beter worden gewezen op het feit dat via sociale media van alles publiek wordt wat eerder privaat was. "Gebruikers moeten daar beter op gewezen worden, bij voorkeur door de aanbieders. Deze vervaging kan juridische gevolgen hebben; opruiende taal in een café kan een ander effect hebben dan dezelfde taal via Facebook."

Protocollen die voorschrijven hoe hulpdiensten bij incidentenbestrijding moeten samenwerken moeten verder geen keurslijf, maar een nuttig hulpmiddel worden. "Ze mogen niet rigide zijn." Door de invoering van de Nationale Politie moet ook worden nagedacht over hoe de 'driehoek', het overlegorgaan tussen de vertegenwoordigers van politie, openbaar ministerie en de lokale overheid in een bepaald gebied, functioneert.

De commissie vindt voorts dat nader moeten worden bekeken wanneer snelrecht wel geschikt is en wanneer niet. Openbaar Ministerie en politie hebben een groot aantal ordeverstoorders snel voor de rechter gebracht en daarmee uitstekend werk verricht, vindt de commissie.

Toch verliepen sommige zaken niet zo lekker. Noodzakelijke rapporten van bijvoorbeeld de Kinderbescherming konden niet zo snel en zorgvuldig tevoorschijn worden getoverd. Soms werden nieuwe feiten gelinkt aan personen die al voor de rechter verschenen waren. "Kortom: snelrecht klinkt mooier dan het is."

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.