Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kamer voor verhogen leeftijdgrens alcohol

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - De verhoging van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht gaat van 16 naar 18 jaar. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het initiatiefwetsvoorstel dat dinsdag wordt behandeld. Alleen de PVV en D66 zijn tegen, zo bleek in het debat.

Mogelijk wordt het nog dit jaar verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor 18-minners.

Het wetsvoorstel is ingediend door ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP en wordt gesteund door VVD, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Alleen 50Plus heeft nog geen standpunt ingenomen. In het regeerakkoord staat ook dat de leeftijd omhoog moet.

ChristenUnie-Kamerlid en initiatiefnemer Joël Voordewind is blij met de brede steun. "Ik ben zeer verheugd dat we nu in de Tweede Kamer deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen."

"Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving", stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. "Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan." Gemeenten moeten strenger gaan handhaven, staat in het wetsvoorstel.

"Met deze leeftijdsverhoging geven we ouders die hun kinderen willen beschermen het steuntje in de rug waar ze ons om hebben gevraagd. Daar hoort ook een strenge handhaving van gemeenten bij," vindt CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij spreekt van 'pure gezondheidswinst en een welkome ondersteuning voor ouders en opvoeders'.

Ook de VVD kan zich vinden in het plan. "Alcohol is geen kinderspel", zei Kamerlid Arno Rutte dinsdag in het debat. Ook bij GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het besef ingedaald dat alcohol niet geschikt is voor kinderen. "De laatste tijd is er steeds meer bekend geworden over de werking van alcohol op het jonge brein." De SP is voor de verhoging, maar vindt ook dat drankindustrie haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Het is vreemd om kinderen te criminaliseren terwijl de alcoholbranche buiten schot blijft", zei SP-Kamerlid Nine Kooiman.

De PVV is tegen het plan en spreekt van 'betutteling'. Volgens Fleur Agema ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders, niet bij de overheid. "Met de meeste kinderen gaat het gewoon goed. Laat die partijen zich met belangrijkere zaken bezighouden: het land verkeert in een zware economische crisis."

D66-Kamerlid Vera Bergkamp is ook tegen het wetsvoorstel. "Op 1 januari van dit jaar is een nieuwe wet ingegaan die het in het bezit hebben van alcohol bij jongeren onder de 16 jaar strafbaar stelt. Laten we nou eerst die wet proberen te handhaven en hem daarna evalueren voordat we weer een nieuwe wet invoeren."

 © stockfreeimages

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.