Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Brand discotheek Brazilië door buitenfakkels

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km

SANTA MARIA (Novum/AP) - Goedkope buitenfakkels zijn vermoedelijk de oorzaak van de brand in discotheek Kiss in het Braziliaanse Santa Maria. Dat heeft de politie dinsdag op een persconferentie gezegd. Bij de brand kwamen meer dan 230 mensen om het leven.

De band die in de nacht van zaterdag op zondag optrad staat bekend om de vuurwerkshows die tijdens een optreden worden gegeven. De band heeft waarschijnlijk geld willen besparen door buitenfakkels te gebruiken in plaats van vuurwerk dat geschikt is om binnen af te steken. Een buitenfakkel kost maar een euro, terwijl een fakkel die binnen kan worden gebruikt 26 euro kost.

"De fakkel die werd afgestoken was voor gebruik buiten en de mensen die de fakkel aanstaken wisten dit", aldus inspecteur Marcelo Arigony. De band zou volgens Arigony geregeld voor het goedkopere vuurwerk hebben gekozen. "Ze besloten dit vuurwerk te kopen, omdat het goedkoper is dan vuurwerk dat binnen kan worden afgestoken."

De brand brak om 2.30 uur lokale tijd uit. Op dat moment waren er volgens de gitarist van de band ongeveer twaalfhonderd tot dertienhonderd mensen binnen. Volgens de politie lag de maximale capaciteit van de club een stuk lager, zo rond de zevenhonderd. Het plafond van de club was bedekt met een laag isolatieschuim, dat was gemaakt van een ontvlambaar materiaal. Het lijkt erop dat het isolatieschuim in brand is gevlogen door het vuurwerk. De brandblussers van de club bleken niet te werken en er was geen rookalarm of sprinklerinstallatie. Het vuur kon hierdoor snel om zich heen grijpen. De nachtclub had bovendien maar één nooduitgang.

Dat waren niet de enige problemen, aldus de politie. De exploitatievergunning van de club was in augustus verlopen. "Elk kind had kunnen zien dat dit etablissement niet open had moeten zijn", aldus Arigony. De twee eigenaren van de nachtclub zijn in voorlopige hechtenis genomen, evenals twee leden van de band.

Alle nachtclubs in Santa Maria zijn door de autoriteiten voor dertig dagen gesloten. Die tijd wordt gebruikt om veiligheidscontroles uit te voeren. Ook elders in Brazilië zijn maatregelen getroffen. Dinsdag gingen in Santa Maria woedende inwoners de straat op. Zij eisten gerechtigheid voor de slachtoffers. Het komt zelden voor dat in Brazilië mensen deelnemen aan een protestmars.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.