Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tabakswinkels woest op kabinet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (Novum) - Winkels die sigaretten verkopen zijn woedend op het kabinet. Na de btw-verhoging van oktober en de accijnsverhoging op tabak van 371 miljoen per 1 januari en nog een accijnsverhoging per 1 januari 2014, schiet de steun van het kabinet voor voorstellen uit Brussel om waarschuwende foto's op sigarettenpakjes te plaatsen volstrekt in het verkeerde keelgat.

Dat meldt brancheorganisatie van tabaks- en gemakswinkels in Nederland NSO maandag. De organisatie vertegenwoordigt ruim achttienhonderd winkels en denkt dat door de laatste maatregel 'nog meer winkels en werkgelegenheid verloren gaan'.

Het kabinet sprak vrijdag ook steun uit voor voorstellen als de vergroting van waarschuwingsteksten op pakjes en regels voor de toevoeging van menthol, drop, vanille en andere geur- en smaakstoffen

"Het doel is, waar wij ook achterstaan, te voorkomen dat jongeren gaan roken", zegt NSO-voorzitter Jos Zuijdwijk in een verklaring. "Deze nieuwe voorstellen uit Europa dragen helemaal niet bij aan die gezondheidswinst." De voorzitter vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet 'klakkeloos' achter de voorstellen gaat staan. "De consequentie van al dit beleid is dat wijken en buurten hun tabakswinkels kwijt raken en de illegale tabaksverkoop gewoon doorgaat."

De organisatie wijst erop dat door hogere tabaksaccijns en btw tientallen tabakswinkels met sluiting worden bedreigd omdat rokers hun tabak in groten getale in België en Duitsland kopen. Zuijdwijk wijst ook op de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar die eraan zit te komen. "Laten we eerst daar met zijn allen (overheid, ouders, scholen èn winkeliers) een succes van maken. Dat is veel effectiever in de strijd tegen het jeugdroken."

Het verbieden van mentholsigaretten schiet volgens de belangenorganisatie niets op, omdat jongeren die niet zouden roken. Afschrikwekkende foto's op pakjes zouden ook geen effect sorteren. Jongeren weten donders goed dat roken slecht is voor de gezondheid, is het idee dat NSO hierover heeft.

"Het kabinet stimuleert alleen de criminaliteit door dit soort voorstellen te omarmen", fulmineert Zuidwijk verder. "Smokkel en namaak zullen alleen maar groeien als pakjes meer op elkaar gaan lijken. Het is nu al zo dat over bijna twintig procent van de pakjes sigaretten die in Nederland verkocht worden geen Nederlandse accijns wordt betaald."

Het kabinet vindt dat de EU-richtlijn goed aansluit bij het Nederlandse beleid dat is gericht op het terugdringen van het roken en het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het duurt naar verwachting overigens nog enkele jaren voordat de nieuwe richtlijn definitief is en in de Nederlandse wet- en regelgeving is doorgevoerd.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) debatteert op korte termijn met de Tweede Kamer over de conceptrichtlijn om een eensgezind standpunt te formuleren waarmee Nederland zich in de Europese discussie kan mengen.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.