Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opstelten schrapt wietpas per direct

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - De zwaar bekritiseerde wietpas is per direct niet meer nodig om wiet te kopen in coffeeshops in het zuiden van het land. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten het doorvoeren van het zogenoemde besloten-clubcriterium niet meer nodig te achten.

In het regeerakkoord gaven VVD en PvdA al aan de wietpas te willen schrappen. Per wanneer dat zou gebeuren, was tot nog toe echter onduidelijk.

De wietpas werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. 'Gelet op de ervaringen in het zuiden en te behalen doel van minder drugstoerisme en kleinere coffeeshops' acht Opstelten echter niet meer noodzakelijk.

Door de wietpas te laten vervallen wordt de drempel weggenomen voor Nederlanders om cannabis te kopen in de coffeeshops, denkt Opstelten. "In het zuiden bleek weerstand om lid te worden van een coffeeshop. Er ontstond overlast door illegale handel die door het wegblijven van de drugtoeristen zich ging richten op ingezetenen."

De minister wil nog wel dat het ingezetenencriterium, dat inhoudt dat alleen Nederlanders in coffeeshops wiet mogen kopen, per 1 januari in het hele land wordt nageleefd. Coffeeshops kunnen daarvoor vragen naar een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uitreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Dit was ook een van de afspraken van VVD en PvdA.

Opstelten stelt dat het ingezetenencriterium in het zuiden van het land een succes is. "De toestroom van drugstoeristen is afgenomen, waardoor coffeeshops kleiner en meer beheersbaar zijn geworden."

Het handhaven van de regels gaat indien nodig gefaseerd worden ingevoerd, aldus de minister. Opstelten wil dat de lokale autoriteiten kijken welke maatregelen hiervoor genomen moeten worden, en wanneer dat het beste kan gebeuren. "Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn."

De bewindsman wil verder dat coffeeshops in de toekomst alleen nog wiet aanbieden met een THC-gehalte van vijftien procent of minder. Eerder werd al besloten wiet met een hoger THC-gehalte dan vijftien procent te zien als een harddrug.

Op de wietpas was veel kritiek. Acht Limburgse burgemeesters pleitten bijvoorbeeld eerder voor uitstel van de landelijke invoering van de pas. Ze stelden dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas. Ook andere gemeenten, waaronder de vier grote steden, uitten eerder kritiek.

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.