Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schippers negeert tabaksadvies RIVM

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 8 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) slaat een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over maatregelen die moeten voorkomen dat meer mensen gaan roken in de wind. Dat blijft zondag uit antwoorden die de minister heeft gegeven op vragen van RTL Nieuws.

Het wetenschappelijk adviesorgaan concludeerde onder meer dat fotowaarschuwingen op sigarettenpakjes de gezondheidsrisico's beter overbrengen en de motivatie van tabaksgebruikers om te stoppen of te minderen vergroten. Schippers laat weten dat over het effect van foto's op pakjes tegenstrijdige onderzoeken bestaan.

"Het is nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat fotowaarschuwingen ook daadwerkelijk effect hebben op rokers", aldus de minister. "Wat betekent het als we zieke longen op sigarettenpakjes zetten (en kapotte levers op alcoholflessen of vervette organen op chocoladerepen?)" Er komen binnenkort wel nieuwe 'indringende' teksten op pakjes.

Verder stelt Schippers dat rapporten zoals die van het RIVM 'zeer behulpzaam' zijn, maar dat de politieke afwegingen breder liggen dan de technische voorstellen.

De Europese Commissie komt dit najaar met nieuwe minimumeisen voor de verkoop van sigaretten. Mogelijk wordt het plaatsen van bijvoorbeeld longtumorfoto's op de verpakkingen verplicht gesteld. Haar woordvoerder geeft aan dat Nederland zijn standpunt nog moet formuleren. "Er is ruimte voor nationaal beleid."

Schippers zegt een 'weloverwogen' rookbeleid te voeren waarin 'bescherming van de volksgezondheid en tabaksontmoediging goed in balans zijn met het belang van individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid'. Haar woordvoerder laat weten dat de minister haar eigen manier heeft om tabaksontmoediging vorm te geven. Ze wijst erop dat Schippers afgelopen jaar de boetes voor kroegen die het rookverbod overtreden heeft verdubbeld. Ook gaat de accijns op tabak verder omhoog. "Dat zijn strenge maatregelen."

Ook stelt de bewindsvrouw extra geld beschikbaar aan de preventiekant. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren en sport. "We willen het makkelijker maken gezonde keuzen te maken, onder meer via school en sociale media." Daarnaast worden sommige medicijnen en andere antirookhulpmiddelen vanaf 1 januari weer via het basispakket vergoed door de zorgverzekeraars.

Verder wordt 'indringende' en 'objectieve' informatie over onder meer ingrediënten in tabak dit najaar openbaar gemaakt op tabakinfo.nl. Nederland zou een van de eerste Europese landen zijn waar dit gebeurt. "Zo zijn we op dit terrein weer voorloper."

Schippers werd er eerder van beticht een trouwe bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn, hoewel ze zelf zegt de rooklobby nauwelijks te woord te staan.

Antirookclub Stivoro noemt de opstelling van Schippers tegenover RTL onbegrijpelijk. "Nederland laat commerciële belangen kennelijk prevaleren boven het belang van de volksgezondheid." Uit recente cijfers van Stivoro zou blijken dat het aantal Nederlanders dat rookt na jaren van daling weer licht is toegenomen. Van de Nederlanders zou 27 procent het laatste kwartaal hebben gerookt.

PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens wil opheldering van Schippers. "We weten inmiddels hoe ongelooflijk schadelijk roken is. Dus ik begrijp eerlijk gezegd niet wat het motief kan zijn om zo mager op preventie in te zetten."

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.