Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gedrag van mensen op internet is geld waard

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - ,,We stevenen niet af op een Nederland met gratis wifi. Voor telecomproviders valt er veel meer geld te verdienen met 3G en zij blijven daar dan ook in investeren. Wifi en 3G blijven naast elkaar bestaan'', zei futuroloog Paul Ostendorf woensdag in een interview met het ANP.

Gratis wifi op bepaalde locaties of winkels is bijna niet meer weg te denken. Verschillende ketens zoals McDonalds en Starbucks bieden het netwerk gratis aan voor klanten. Onlangs kondigde Albert Heijn een proef aan met gratis wifi. ,,En dat zien we steeds vaker in Nederland. Mensen zijn meer afhankelijk van mobiele communicatie. Ze voelen zich als het ware kwetsbaar als het er niet is. Dan is het fijn als je ergens terechtkunt met gratis wifi.''

Toch loopt Nederland hiermee niet voorop. ,,Dat is Groot-Brittannië. De telecomprovider O2 is daar bezig om gratis wifinetwerken in het hele land aan te leggen'', zei Ostendorf. O2 is momenteel bezig met het realiseren van gratis wifi in het centrum van Londen met het oog op de Olympische Spelen komende zomer. Het is de bedoeling dat de miljoenen bezoekers van het evenement gratis kunnen internetten. O2 wil het netwerk vervolgens uitbreiden over het hele land.

De telecomprovider laat weten dat de toegang tot het netwerk gratis is. Maar volgens Ostendorf verdient O2 er wel degelijk aan. ,,Zij volgen het surfgedrag van consumenten en bundelen dat vervolgens in een profiel om dat te verkopen aan bijvoorbeeld retailers. Het is gewoon een nieuw verdienmodel.''

De futuroloog denkt dat het verzamelen van consumentengegevens via netwerken voor commerciële doeleinden het begin is van een ommekeer in de digitale wereld. ,,Het gedrag van mensen op internet is momenteel geld waard.''

Volgens Ostendorf is een Nederland met gratis wifi niet denkbaar. ,,De telecomproviders hebben veel geld betaald voor hun 3G-frequenties via de veiling. Verder hebben de providers de opkomst van smartphones en tablets zwaar onderschat. Zij moeten daarom fors investeren in hun netwerk'', zei de futuroloog.

Veel consumenten met een smartphone of tablet maken gebruik van gratis wifinetwerken. Uit de meest recente cijfers van marktonderzoekbureau GfK Retail & Technology blijkt dat er vorig jaar 3,2 miljoen smartphones zijn verkocht, tegen 2,8 miljoen gewone mobieltjes. ,,Deze groei hebben de telecombedrijven nooit voorzien'', zei Ostendorf.

De aanleg van gratis wifinetwerken heeft voordelen voor providers, meent Ostendorf. ,,Op drukke locaties kunnen ze daarmee het 3G-netwerk ontlasten.''

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.