Thee Grand Cru
AMSTERDAM - Single estate thee, thee-spijscombinaties en speciale theeoogsten die als limited editions worden verkocht. Thee zoekt het hogerop, met stijl en smaak.
Het wordt gelanceerd alsof het gaat om een nieuwe oogst Bordeauxwijn uit een topjaar: Seasonal Flush uit Sri Lanka. ‘Very Special Rare Tea' staat op het etiket van producent Dilmah.
De theebladeren worden geoogst op de beste plantages en alleen als de klimatologische condities uitzonderlijk gunstig zijn geweest. De thee wordt vervolgens in beperkte oplage op de markt gebracht, in dit geval 4800 genummerde en gesigneerde doosjes van honderd gram.
Mixologist en theesommelier Robert Schinkel, die de theeplantages op Sri Lanka meerdere malen bezocht, presenteerde namens Dilmah de exclusieve thee op een salonboot tijdens een rondvaart door de Amsterdamse grachten.
Bijzondere oogstmomenten
In tegenstelling tot de First Flush vindt de Seasonal Flush echter niet elk jaar plaats. Wat nodig is om een Seasonal Flush te kunnen oogsten is een perfecte combinatie van temperatuur, vocht, wind, regen en zon. Met name hoge temperatuur overdag en een koude droge wind in de nacht na het regenseizoen (april-juli) zijn gewenst.
"Deze omstandigheden geven de theeplant stress", legt Robert Schinkel uit. "De plant reageert daarop door stoffen in de bladeren te vormen die later veel smaak aan de thee geven. De thee is helder van kleur, licht en delicaat, subtiel van smaak, met aardse tonen."
© Nationale Horecagids