Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Discriminatieproef bij horeca op Stratumseind in Eindhoven goed verlopen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Discriminatieproef bij horeca op Stratumseind in Eindhoven goed verlopen
Afgelopen weekend is de horeca op het Stratumseind in Eindhoven met vlag en wimpel geslaagd voor de discriminatieproef. Daar is een test gehouden waarbij is gekeken of beveiligers discrimineren. Tijdens de 180 bezoeken van acht groepjes aan tien zaken is niemand onterecht geweigerd, meldt het AD.

Tijdens de controles werd er hooguit een klein onderscheid gemaakt bij de controle op identiteitsbewijzen en bij de selectie voor fouilleren. De enige twee die waren geweigerd waren twee witte 19-jarige jongemannen. Dat was echter terecht: zij wouden binnenkomen bij een 21-plus zaak.

Vier jaar geleden vroeg de Eindhovense horeca om een onderzoek nadat er een discussie was ontstaan over discriminatie aan de deuren van de horecazaken. Buitenlandse studenten en expats zouden toen om ‘dubieuze redenen’ uit horeca geweerd zijn. Naar eigen zeggen kwam dit vooral door hun huidskleur en afkomst.

Sfeerbezoeken

Door de coronapandemie werd het onderzoek iets verder uitgesteld dan in eerste instantie de bedoeling was. Nu kon antidiscriminatiebureau Radar op vrijdag 20 januari beginnen met het onderzoek.

Tijdens het onderzoek gingen acht groepjes van twee of drie mystery guests op pad voor sfeerbezoekjes aan de horeca. Deze groepen waren zo divers mogelijk, met witte, getinte en donkere mannen en vrouwen. Ook was een donkere homoseksuele man in één van de groepjes ingedeeld. Het is geheim welke zaken zijn bezocht, ook voor de horecaondernemers.

Vriendelijk begroet

Bij de acht bezochte zaken was een beveiliger aanwezig. Die lieten de groepjes over het algemeen probleemloos toegelaten, stellen zij. Ze werden voornamelijk gegroet door de beveiligers, op één na. Die zou volgens alle testpersonen ‘onvriendelijk’ overkomen.

Bij een derde van de 180 bezoeken (60) werd gevraagd om een identiteitsbewijs. Een duo licht getinte mannen is vier keer gefouilleerd, maar een duo donkere mannen niet één keer.

Verbeterde horeca

Volgens Eindhovense horecavoorzitter Ruud Bakker is er veel veranderd in de horeca de afgelopen jaren. Hij is dan ook in zijn nopjes met het onderzoek en de resultaten hiervan. De voorzitter geeft aan dat het er vroeger wel anders aan toe ging, maar ze zitten nu ‘beter in de wedstrijd’ en krijgen volgens Bakker minder klachten dan voorheen.

Tom van Brussel van café ’t Lempke denkt dat er nooit iets aan de hand is geweest en dat het onderzoek dat nu aantoont. Hij stelt dat hij wel blij is dat het onderzoek er is geweest.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.