Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Discriminatieproef bij horeca op Stratumseind in Eindhoven goed verlopen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Discriminatieproef bij horeca op Stratumseind in Eindhoven goed verlopen
Afgelopen weekend is de horeca op het Stratumseind in Eindhoven met vlag en wimpel geslaagd voor de discriminatieproef. Daar is een test gehouden waarbij is gekeken of beveiligers discrimineren. Tijdens de 180 bezoeken van acht groepjes aan tien zaken is niemand onterecht geweigerd, meldt het AD.

Tijdens de controles werd er hooguit een klein onderscheid gemaakt bij de controle op identiteitsbewijzen en bij de selectie voor fouilleren. De enige twee die waren geweigerd waren twee witte 19-jarige jongemannen. Dat was echter terecht: zij wouden binnenkomen bij een 21-plus zaak.

Vier jaar geleden vroeg de Eindhovense horeca om een onderzoek nadat er een discussie was ontstaan over discriminatie aan de deuren van de horecazaken. Buitenlandse studenten en expats zouden toen om ‘dubieuze redenen’ uit horeca geweerd zijn. Naar eigen zeggen kwam dit vooral door hun huidskleur en afkomst.

Sfeerbezoeken

Door de coronapandemie werd het onderzoek iets verder uitgesteld dan in eerste instantie de bedoeling was. Nu kon antidiscriminatiebureau Radar op vrijdag 20 januari beginnen met het onderzoek.

Tijdens het onderzoek gingen acht groepjes van twee of drie mystery guests op pad voor sfeerbezoekjes aan de horeca. Deze groepen waren zo divers mogelijk, met witte, getinte en donkere mannen en vrouwen. Ook was een donkere homoseksuele man in één van de groepjes ingedeeld. Het is geheim welke zaken zijn bezocht, ook voor de horecaondernemers.

Vriendelijk begroet

Bij de acht bezochte zaken was een beveiliger aanwezig. Die lieten de groepjes over het algemeen probleemloos toegelaten, stellen zij. Ze werden voornamelijk gegroet door de beveiligers, op één na. Die zou volgens alle testpersonen ‘onvriendelijk’ overkomen.

Bij een derde van de 180 bezoeken (60) werd gevraagd om een identiteitsbewijs. Een duo licht getinte mannen is vier keer gefouilleerd, maar een duo donkere mannen niet één keer.

Verbeterde horeca

Volgens Eindhovense horecavoorzitter Ruud Bakker is er veel veranderd in de horeca de afgelopen jaren. Hij is dan ook in zijn nopjes met het onderzoek en de resultaten hiervan. De voorzitter geeft aan dat het er vroeger wel anders aan toe ging, maar ze zitten nu ‘beter in de wedstrijd’ en krijgen volgens Bakker minder klachten dan voorheen.

Tom van Brussel van café ’t Lempke denkt dat er nooit iets aan de hand is geweest en dat het onderzoek dat nu aantoont. Hij stelt dat hij wel blij is dat het onderzoek er is geweest.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.