Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zó richt je het terras in voor de zomer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 14 min
Zó richt je het terras in voor de zomer
De krokussen en madeliefjes schieten overal uit de grond. Het wordt langzaamaan weer warmer in het land en dat betekent dat de terrasjesmensen weer uit hun hol kruipen op zoek naar een plek om buiten van een hapje eten en een drankje te genieten. Mensen zijn tegenwoordig kritisch in het zoeken naar een plek. Daarom moet je als restaurant- of terrashouder boven de concurrentie uitsteken. Daar zijn allerlei hulpmiddelen en manieren voor. In dit artikel zetten wij een aantal tips en richtlijnen voor jou op een rijtje, zodat je goed voorbereid het terrasseizoen ingaat.

 Naast het aanvragen van een terrasvergunning en het schoonvegen van het terras zijn er nog veel meer acties die je kunt ondernemen. Welke acties zijn dat? Allereerst is het goed om jezelf te verplaatsen in de terrasbezoeker. Waar zoekt die naar? Wat voor eten vinden zij lekker, wat voor service is gepast? Het zijn vragen die tijd en aandacht nodig hebben. Om jou een steuntje in de rug te geven zijn hier een aantal aandachtspunten voor het terras.

Wat is de functie van het terras?

Het klinkt vanzelfsprekend, maar door goed over deze vraag na te denken kan je het terras al goed in kaart brengen. Wie komen er bij jou langs? Zijn het jongeren die van een biertje willen genieten, of gepensioneerden die in de zon willen zitten met een glas wijn en een portie bitterballen?

Een terras voor stevige drinkers ziet er anders uit dan die waar genieters graag zitten. Voor een hoge omzetsnelheid zijn ‘actieve’ stoelen nodig. Misschien is een beter woord ‘net geen oncomfortabele’ stoelen. Hierdoor komen en gaan mensen sneller en wordt er voor kwantiteit gekozen. Kwaliteit is wanneer gasten niet alleen een drankje achterover gooien, maar ook rustig willen genieten van een bittergarnituur. Daar komen de comfortabele, luxe stoelen van pas. Het nodigt mensen uit om te blijven zitten, omdat het meubilair toch goed zit.

Maak bestellen en betalen makkelijk

Een gestroomlijnd afrekensysteem is erg belangrijk op terrassen. Hiermee voorkom je niet alleen ergernis bij de gasten, maar loopt het proces ook een stuk makkelijker voor het personeel. Op het moment dat je met handheld apparaten werkt, zorg er dan voor dat deze vooral gemakkelijk, maar ook stabiel zijn en niet vastlopen. Ze zijn hoe dan ook erg handig: het versnelt de communicatie tussen de bediening en de keuken.

Welke dranken serveer je op het terras?

Er zijn een aantal dranken die op de kaart móéten staan. Bier, (smaakjes)water, iced tea en wijn zijn essentieel op het terras. Maar ook zijn drankjes zoals ijsthee een mooie margemaker die het altijd goed doen in de zon. Al helemaal als er een sticker ‘huisgemaakt’ op kunt plakken.

Bier moet ook niet ontbreken op de kaart. Bedenk daarbij wat voor biertjes lekker zijn om in de zon op te drinken. Een krachtig bockbiertje zal minder goed verkopen dan een licht witbiertje. De vuistregel: kies gangbare, makkelijk doordrinkbare bieren. Daarnaast zijn er ook gasten die met de auto zijn. Daarom zijn 0.0 bieren en laag alcoholische bieren ook goed om te serveren.

Ook wijn is niet aan te slepen in de zomer. Heb je een goede rosé op de kaart staan, dan is het handig om hier een voorraadje van in te slaan. Het geldt ook voor de lichte, witte wijnen.

Naast deze populaire dranken zijn er ook echte terrasdrankjes die winnen in populariteit. Denk aan een verfrissende appelcider, of een Aperol Spritz, maar ook andere watercocktails zoals Limoncello cocktails, of drankjes met vers fruit en kruidencombinaties.

Gerechten

Terrasgerechten moeten makkelijk zijn. Niet alleen om te eten, maar ook om te bereiden. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het eten of de garnituur ervan niet wegwaait. Dat geldt natuurlijk ook voor servetten!

Voor een snelle service is een goede mise-en-place essentieel. Zeker als het gaat om de diepvriesvoorraad of de appeltaarten. Sandwiches en zomerse salades doen het ook altijd goed op het terras. Daarnaast is, zeker in combinatie met een salade, een frisse wijn een uitstekende aanrader bij een gerecht. Zo kan het personeel ook proberen om te upsellen.

Trends

Waar trends voor de binnenkant van het restaurant constant veranderen, zo veranderen ook de trends voor terrassen. Het is nuttig om hiervan op de hoogte te zijn, om in te kunnen spelen op de veranderende behoeftes en wensen van de gasten.

Momenteel zijn gasten benieuwd naar het verhaal achter de zaak. Zij worden minder geleid door spektakel en meer door een goed gevoel. Het gaat meer over betekenis en minder over belevenis. Het moet zin hebben dat je iets doet. Daarom zijn gezond en duurzaam bijna een standaard geworden voor gasten.

Uiteraard moet je geen kapotte stoelen en tafels op het terras hebben staan: dat nodigt de langslopende of -fietsende mensen niet uit om een drankje te komen drinken op het terras. Maar ook dode planten of volle prullenbakken hebben een negatieve invloed op de aantrekkelijkheid. Planten zijn wel erg in tegenwoordig, maar verzorg deze dan ook goed. Hieronder nog een paar trends:

  • Zorg dat de stijl en het imago van de zaak terugkeren op het terras. Laat de aankleding van het terras een uitbreiding zijn van de binnenkant en niet iets geheel nieuws.
  • Aankleding van de tafels en stoelen is belangrijk. Leg een dekentje of kussens neer en kleed het allemaal mooi aan. Daarnaast is kleur een belangrijk aspect van de styling.
  • Plaats het meubilair op een duidelijk zichtbare plek. Op het terras is zien en gezien worden een belangrijk aspect.
  • Vuurhaarden en fakkels doen het enorm goed op het terras. In combinatie met groen creëer je een erg uitnodigende sfeer. Mensen zullen eerder stoppen bij een gezellig verlicht terras.
  • Medewerkers hebben veel invloed op de sfeer op het terras. Een vriendelijk en lachende medewerker die je gedag wenst terwijl die een paar stoelen rechtzet verhoogt ook de stopkracht van voorbijgangers. Laat ze daarom zien welke dingen die wel en niet gepast zijn op het terras. Medewerkers kunnen een dag meelopen met het terrashoofd om hier een betere grip op te krijgen, maar ook trainingen, lijstjes en rollenspellen kunnen een positief effect hebben.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.