Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zó richt je het terras in voor de zomer

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 14 min
location_on [xx]km
Zó richt je het terras in voor de zomer
De krokussen en madeliefjes schieten overal uit de grond. Het wordt langzaamaan weer warmer in het land en dat betekent dat de terrasjesmensen weer uit hun hol kruipen op zoek naar een plek om buiten van een hapje eten en een drankje te genieten. Mensen zijn tegenwoordig kritisch in het zoeken naar een plek. Daarom moet je als restaurant- of terrashouder boven de concurrentie uitsteken. Daar zijn allerlei hulpmiddelen en manieren voor. In dit artikel zetten wij een aantal tips en richtlijnen voor jou op een rijtje, zodat je goed voorbereid het terrasseizoen ingaat.

 Naast het aanvragen van een terrasvergunning en het schoonvegen van het terras zijn er nog veel meer acties die je kunt ondernemen. Welke acties zijn dat? Allereerst is het goed om jezelf te verplaatsen in de terrasbezoeker. Waar zoekt die naar? Wat voor eten vinden zij lekker, wat voor service is gepast? Het zijn vragen die tijd en aandacht nodig hebben. Om jou een steuntje in de rug te geven zijn hier een aantal aandachtspunten voor het terras.

Wat is de functie van het terras?

Het klinkt vanzelfsprekend, maar door goed over deze vraag na te denken kan je het terras al goed in kaart brengen. Wie komen er bij jou langs? Zijn het jongeren die van een biertje willen genieten, of gepensioneerden die in de zon willen zitten met een glas wijn en een portie bitterballen?

Een terras voor stevige drinkers ziet er anders uit dan die waar genieters graag zitten. Voor een hoge omzetsnelheid zijn ‘actieve’ stoelen nodig. Misschien is een beter woord ‘net geen oncomfortabele’ stoelen. Hierdoor komen en gaan mensen sneller en wordt er voor kwantiteit gekozen. Kwaliteit is wanneer gasten niet alleen een drankje achterover gooien, maar ook rustig willen genieten van een bittergarnituur. Daar komen de comfortabele, luxe stoelen van pas. Het nodigt mensen uit om te blijven zitten, omdat het meubilair toch goed zit.

Maak bestellen en betalen makkelijk

Een gestroomlijnd afrekensysteem is erg belangrijk op terrassen. Hiermee voorkom je niet alleen ergernis bij de gasten, maar loopt het proces ook een stuk makkelijker voor het personeel. Op het moment dat je met handheld apparaten werkt, zorg er dan voor dat deze vooral gemakkelijk, maar ook stabiel zijn en niet vastlopen. Ze zijn hoe dan ook erg handig: het versnelt de communicatie tussen de bediening en de keuken.

Welke dranken serveer je op het terras?

Er zijn een aantal dranken die op de kaart móéten staan. Bier, (smaakjes)water, iced tea en wijn zijn essentieel op het terras. Maar ook zijn drankjes zoals ijsthee een mooie margemaker die het altijd goed doen in de zon. Al helemaal als er een sticker ‘huisgemaakt’ op kunt plakken.

Bier moet ook niet ontbreken op de kaart. Bedenk daarbij wat voor biertjes lekker zijn om in de zon op te drinken. Een krachtig bockbiertje zal minder goed verkopen dan een licht witbiertje. De vuistregel: kies gangbare, makkelijk doordrinkbare bieren. Daarnaast zijn er ook gasten die met de auto zijn. Daarom zijn 0.0 bieren en laag alcoholische bieren ook goed om te serveren.

Ook wijn is niet aan te slepen in de zomer. Heb je een goede rosé op de kaart staan, dan is het handig om hier een voorraadje van in te slaan. Het geldt ook voor de lichte, witte wijnen.

Naast deze populaire dranken zijn er ook echte terrasdrankjes die winnen in populariteit. Denk aan een verfrissende appelcider, of een Aperol Spritz, maar ook andere watercocktails zoals Limoncello cocktails, of drankjes met vers fruit en kruidencombinaties.

Gerechten

Terrasgerechten moeten makkelijk zijn. Niet alleen om te eten, maar ook om te bereiden. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het eten of de garnituur ervan niet wegwaait. Dat geldt natuurlijk ook voor servetten!

Voor een snelle service is een goede mise-en-place essentieel. Zeker als het gaat om de diepvriesvoorraad of de appeltaarten. Sandwiches en zomerse salades doen het ook altijd goed op het terras. Daarnaast is, zeker in combinatie met een salade, een frisse wijn een uitstekende aanrader bij een gerecht. Zo kan het personeel ook proberen om te upsellen.

Trends

Waar trends voor de binnenkant van het restaurant constant veranderen, zo veranderen ook de trends voor terrassen. Het is nuttig om hiervan op de hoogte te zijn, om in te kunnen spelen op de veranderende behoeftes en wensen van de gasten.

Momenteel zijn gasten benieuwd naar het verhaal achter de zaak. Zij worden minder geleid door spektakel en meer door een goed gevoel. Het gaat meer over betekenis en minder over belevenis. Het moet zin hebben dat je iets doet. Daarom zijn gezond en duurzaam bijna een standaard geworden voor gasten.

Uiteraard moet je geen kapotte stoelen en tafels op het terras hebben staan: dat nodigt de langslopende of -fietsende mensen niet uit om een drankje te komen drinken op het terras. Maar ook dode planten of volle prullenbakken hebben een negatieve invloed op de aantrekkelijkheid. Planten zijn wel erg in tegenwoordig, maar verzorg deze dan ook goed. Hieronder nog een paar trends:

  • Zorg dat de stijl en het imago van de zaak terugkeren op het terras. Laat de aankleding van het terras een uitbreiding zijn van de binnenkant en niet iets geheel nieuws.
  • Aankleding van de tafels en stoelen is belangrijk. Leg een dekentje of kussens neer en kleed het allemaal mooi aan. Daarnaast is kleur een belangrijk aspect van de styling.
  • Plaats het meubilair op een duidelijk zichtbare plek. Op het terras is zien en gezien worden een belangrijk aspect.
  • Vuurhaarden en fakkels doen het enorm goed op het terras. In combinatie met groen creëer je een erg uitnodigende sfeer. Mensen zullen eerder stoppen bij een gezellig verlicht terras.
  • Medewerkers hebben veel invloed op de sfeer op het terras. Een vriendelijk en lachende medewerker die je gedag wenst terwijl die een paar stoelen rechtzet verhoogt ook de stopkracht van voorbijgangers. Laat ze daarom zien welke dingen die wel en niet gepast zijn op het terras. Medewerkers kunnen een dag meelopen met het terrashoofd om hier een betere grip op te krijgen, maar ook trainingen, lijstjes en rollenspellen kunnen een positief effect hebben.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.