Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sluiting De Kapitein in Breda zorgt voor oproer onder horecaondernemers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Sluiting De Kapitein in Breda zorgt voor oproer onder horecaondernemers
Kroeg De Kapitein in Breda moet voor vier weken dicht. Zij zijn gecontroleerd door Toezicht en Handhaving en die kwamen er achter dat er in de zaak geregeld alcohol wordt geschonken aan minderjarigen. De sluiting maakte veel reacties los onder horecaondernemers. De ene reageert geschrokken, de andere het ziet als een extra reden om nog strenger te gaan controleren, meldt BN de Stem.

Horecaondernemer Kees Bijl is geschrokken van het nieuws. Hij zegt dat het hem angstig maakt en stelt dat het systeem nooit helemaal waterdicht kan zijn. Bijl is de eigenaar van zaken Coyote en Cue, waar jongeren vanaf 18 jaar een avondje kunnen stappen. Voorheen liet hij ook jongeren van 16 jaar toe, maar door de verhoging van de alcoholleeftijd doet hij dit niet meer. Hij vond het onverantwoord om zijn werknemers achter de bar op te zadelen met dit probleem.

‘Minder vriendelijke bewaker’

Daarom staat er tegenwoordig een ‘minder vriendelijke portier’ voor de deuren van Bijl zijn zaken. Kroegen riskeren niet alleen sluiten, maar kunnen ook hoge boetes ontvangen. Het Bossche Nul73 kreeg aan het begin van de maand een boete van 1.360 euro omdat zij alcohol schonken aan minderjarigen. Daar is Bijl erg ontevreden over en vindt het geen ‘normale boetes’.

Voor De Kapitein ligt de geschatte schade een stuk hoger. Naar verwachting kan de sluiting van het café de eigenaar zo’n 150.000 tot 200.000 euro kosten. De gemeente stelt dat zij deze maatregel troffen na ‘meerdere gesprekken’ die niets uithaalden. Het nieuws zorgt voor veel strengere controles in de horeca. Café Bruxelles is blij met hun eigen deurbeleid. Zij laten geen mensen toe die jonger zijn dan 21 jaar. Hierdoor wordt het erg lastig voor minderjarigen om de club binnen te komen.

Sluiting

Daarentegen is het voor studentenkroegen zoals De Kapitein moeilijk om minderjarigen volledig te weren. Ook vindt Bijl het lastig om de inkomsten van 16- en 17-jarigen mis te lopen. “Omdat je mensen moet weigeren aan de deur, kost dat hele doelgroepen de kop”, aldus de kroegbaas. Hij stelt dat minderjarigen nu naar het terras gaan en ‘daar word je ook niet altijd gecontroleerd’.

Bij Café-Restaurant Zeezicht aan de Ridderstraat stelt een medewerker dat er goed gecontroleerd wordt. Die geeft aan dat zij werken ‘als in de supermarkt’. Mensen die jonger zijn dan 25 jaar moeten hun identiteitsbewijs laten zien. De medewerker geeft aan dat een minderjarige hooguit een boete ontvangt, maar een bedrijf dan misschien wel dicht moet. Daar hebben zij geen zin in en dat maakt het strenger controleren een stuk makkelijker. “Nee, ik vind het helemaal niet lastig. Vervelende dingen vragen hoort erbij.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.