Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland
De restobar: een combinatie van een restaurant en een bar. Het is een categorie eet- en drinkgelegenheden die absoluut trending is. Zaken waar een echte ‘bar-vibe’ hangt, maar waar de gerechten meer doen denken aan een chique restaurant. De bar in een restobar staat centraal, net zoals bij een bar. De chef in de zaak heeft vaak ervaring in restaurants uit het hogere segment, maar kookt hier zonder poespas en zonder een vast menu. Soms bieden deze zaken niet eens een kaart en mogen gasten vragen naar de hapjes die de chef die dag te bieden heeft. Het zijn vaak toegankelijke buurtcafés, waar de service informeel is en eten aan de hoge toonbank net zo gezellig is als aan tafel. De ontwikkeling is een kentering van de Nederlandse barscene. Waar het voorheen minder normaal was om gastronomisch te genieten in een bar, brengt deze categorie horeca daar mogelijk verandering in.

De verschillen tussen restaurants en bars worden in restobars dus samengebracht. De meeste bars hebben gewoon de functie van een bar, ook al staat er eten op de kaart. Sommige restaurants lijken wel op een bar, maar zijn uiteindelijk gewoon restaurants. Neem bijvoorbeeld Restaurant 212 in Amsterdam. Nu begint er een verandering plaats te vinden.

In Frankrijk is het concept van een restobar al heel normaal. Een plekje dat oogt als een bar, maar draait om verfijnde dranken met een kleine, maar hoogwaardige menukaart. Ondanks de tijd die in de gerechten wordt gestopt, is er geen klassieke indeling van een voor-, hoofd- en nagerecht. Hier vraag je soms aan de barman of barvrouw wat er te snaaien valt, aangezien er niet altijd een kaart is. Het barpersoneel is dan ook niet écht barpersoneel, maar meer een soort sommelier.

Inrichting en sfeer

De inrichting van een horecazaak zegt veel over de onderneming. In het Verenigd Koninkrijk spreken ze van zogeheten ‘New Cafes’. Ook in Nederland beginnen die populariteit te vergaren en oude bruine cafés beginnen steeds meer gerechten en betere dranken aan te bieden. In een restobar draait het nog steeds om muziek en dat is erg bepalend voor de sfeer. Vaak is er een platenspeler en een mooie collectie aan vinyl aanwezig.

Verklaring voor opmars

Gijsbregt Brouwer is trendwatcher voor de foodsector. Brouwer stelt dat deze bars al voor de coronapandemie aan hun opmars waren begonnen, maar deze hier een extra aanzwengel heeft gegeven. Het lijkt erop alsof écht luxueus eten voorbij is, maar mensen nog wel op zoek zijn naar een gastronomisch hoogstandje. Daar komen restobars om het hoekje kijken. Minder gedoe, het is duurzamer, maar ook bieden kleinere ruimtes ondernemers de mogelijkheid om hun prijzen naar beneden te schroeven. Dat speelt perfect in op de ontwikkeling. Mensen willen gastronomisch genieten in een huiskamersetting. En door de lagere kosten bieden restobars ook voor ondernemers kansen. Er is minder personeel nodig, vergt een lagere investering en er is minder kans op verspilling. Minder couverts is ook een minder groot probleem, omdat de ruimte vaak kleiner is waardoor er met een lagere bezetting nog steeds een volle zaak gedraaid kan worden.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.

12 juni '23 (11:02)

Bufkes opent nieuwe vestiging in Heythuysen

Afgelopen donderdag gingen de deuren van de nieuwste Bufkes-vestiging open. Aan de Dorpsstraat in Heythuysen, op het nieuwe horecaplein, gaat Bufkes de zaak bestieren. Vorig jaar ging de keten een samenwerking aan met Heerschap groep, de eigenaar van het pand. Dat meldt Foodclicks.

12 juni '23 ( 9:20)

Man neergestoken bij Tilburgs café

Vrijdagnacht is een man van 49 gewond geraakt bij een steekpartij in een café aan de Broekhovenseweg in Tilburg. In de zaal van café Bet Kolen was een trouwfeest aan de gang. De man was niet welkom op de gelegenheid, kreeg een 112-respondent te horen. Dat meldt Omroep Brabant.

10 juni '23 (15:23)

Personeel strandpaviljoens zocht dit weekend verkoeling op in de zee

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.