Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland
21 april 2023 om 14:19
2 minuten lezen

Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland

De restobar: een combinatie van een restaurant en een bar. Het is een categorie eet- en drinkgelegenheden die absoluut trending is. Zaken waar een echte ‘bar-vibe’ hangt, maar waar de gerechten meer doen denken aan een chique restaurant. De bar in een restobar staat centraal, net zoals bij een bar. De chef in de zaak heeft vaak ervaring in restaurants uit het hogere segment, maar kookt hier zonder poespas en zonder een vast menu. Soms bieden deze zaken niet eens een kaart en mogen gasten vragen naar de hapjes die de chef die dag te bieden heeft. Het zijn vaak toegankelijke buurtcafés, waar de service informeel is en eten aan de hoge toonbank net zo gezellig is als aan tafel. De ontwikkeling is een kentering van de Nederlandse barscene. Waar het voorheen minder normaal was om gastronomisch te genieten in een bar, brengt deze categorie horeca daar mogelijk verandering in.

De verschillen tussen restaurants en bars worden in restobars dus samengebracht. De meeste bars hebben gewoon de functie van een bar, ook al staat er eten op de kaart. Sommige restaurants lijken wel op een bar, maar zijn uiteindelijk gewoon restaurants. Neem bijvoorbeeld Restaurant 212 in Amsterdam. Nu begint er een verandering plaats te vinden.

In Frankrijk is het concept van een restobar al heel normaal. Een plekje dat oogt als een bar, maar draait om verfijnde dranken met een kleine, maar hoogwaardige menukaart. Ondanks de tijd die in de gerechten wordt gestopt, is er geen klassieke indeling van een voor-, hoofd- en nagerecht. Hier vraag je soms aan de barman of barvrouw wat er te snaaien valt, aangezien er niet altijd een kaart is. Het barpersoneel is dan ook niet écht barpersoneel, maar meer een soort sommelier.

Inrichting en sfeer

De inrichting van een horecazaak zegt veel over de onderneming. In het Verenigd Koninkrijk spreken ze van zogeheten ‘New Cafes’. Ook in Nederland beginnen die populariteit te vergaren en oude bruine cafés beginnen steeds meer gerechten en betere dranken aan te bieden. In een restobar draait het nog steeds om muziek en dat is erg bepalend voor de sfeer. Vaak is er een platenspeler en een mooie collectie aan vinyl aanwezig.

Verklaring voor opmars

Gijsbregt Brouwer is trendwatcher voor de foodsector. Brouwer stelt dat deze bars al voor de coronapandemie aan hun opmars waren begonnen, maar deze hier een extra aanzwengel heeft gegeven. Het lijkt erop alsof écht luxueus eten voorbij is, maar mensen nog wel op zoek zijn naar een gastronomisch hoogstandje. Daar komen restobars om het hoekje kijken. Minder gedoe, het is duurzamer, maar ook bieden kleinere ruimtes ondernemers de mogelijkheid om hun prijzen naar beneden te schroeven. Dat speelt perfect in op de ontwikkeling. Mensen willen gastronomisch genieten in een huiskamersetting. En door de lagere kosten bieden restobars ook voor ondernemers kansen. Er is minder personeel nodig, vergt een lagere investering en er is minder kans op verspilling. Minder couverts is ook een minder groot probleem, omdat de ruimte vaak kleiner is waardoor er met een lagere bezetting nog steeds een volle zaak gedraaid kan worden.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

Relevante artikelen

Alles van cafe
    • Cafe

    Horeca makelaar: specialist in koop, verkoop en huur van horecapanden

    17 oktober 2025 om 14:43
    • Cafe

    Horeca Overijssel treedt hard op tegen overlastgevers

    10 oktober 2025 om 11:34

Aankomende evenementen

15 Nov
HORECA EXPO 2025
  • Buitenland
11 Jan
Horecava 2026
  • Noord-Holland
08 Feb
HorecaEvenTT 2026
  • Friesland