Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Restobars: de trending casual horecazaken winnen terrein in Nederland
De restobar: een combinatie van een restaurant en een bar. Het is een categorie eet- en drinkgelegenheden die absoluut trending is. Zaken waar een echte ‘bar-vibe’ hangt, maar waar de gerechten meer doen denken aan een chique restaurant. De bar in een restobar staat centraal, net zoals bij een bar. De chef in de zaak heeft vaak ervaring in restaurants uit het hogere segment, maar kookt hier zonder poespas en zonder een vast menu. Soms bieden deze zaken niet eens een kaart en mogen gasten vragen naar de hapjes die de chef die dag te bieden heeft. Het zijn vaak toegankelijke buurtcafés, waar de service informeel is en eten aan de hoge toonbank net zo gezellig is als aan tafel. De ontwikkeling is een kentering van de Nederlandse barscene. Waar het voorheen minder normaal was om gastronomisch te genieten in een bar, brengt deze categorie horeca daar mogelijk verandering in.

De verschillen tussen restaurants en bars worden in restobars dus samengebracht. De meeste bars hebben gewoon de functie van een bar, ook al staat er eten op de kaart. Sommige restaurants lijken wel op een bar, maar zijn uiteindelijk gewoon restaurants. Neem bijvoorbeeld Restaurant 212 in Amsterdam. Nu begint er een verandering plaats te vinden.

In Frankrijk is het concept van een restobar al heel normaal. Een plekje dat oogt als een bar, maar draait om verfijnde dranken met een kleine, maar hoogwaardige menukaart. Ondanks de tijd die in de gerechten wordt gestopt, is er geen klassieke indeling van een voor-, hoofd- en nagerecht. Hier vraag je soms aan de barman of barvrouw wat er te snaaien valt, aangezien er niet altijd een kaart is. Het barpersoneel is dan ook niet écht barpersoneel, maar meer een soort sommelier.

Inrichting en sfeer

De inrichting van een horecazaak zegt veel over de onderneming. In het Verenigd Koninkrijk spreken ze van zogeheten ‘New Cafes’. Ook in Nederland beginnen die populariteit te vergaren en oude bruine cafés beginnen steeds meer gerechten en betere dranken aan te bieden. In een restobar draait het nog steeds om muziek en dat is erg bepalend voor de sfeer. Vaak is er een platenspeler en een mooie collectie aan vinyl aanwezig.

Verklaring voor opmars

Gijsbregt Brouwer is trendwatcher voor de foodsector. Brouwer stelt dat deze bars al voor de coronapandemie aan hun opmars waren begonnen, maar deze hier een extra aanzwengel heeft gegeven. Het lijkt erop alsof écht luxueus eten voorbij is, maar mensen nog wel op zoek zijn naar een gastronomisch hoogstandje. Daar komen restobars om het hoekje kijken. Minder gedoe, het is duurzamer, maar ook bieden kleinere ruimtes ondernemers de mogelijkheid om hun prijzen naar beneden te schroeven. Dat speelt perfect in op de ontwikkeling. Mensen willen gastronomisch genieten in een huiskamersetting. En door de lagere kosten bieden restobars ook voor ondernemers kansen. Er is minder personeel nodig, vergt een lagere investering en er is minder kans op verspilling. Minder couverts is ook een minder groot probleem, omdat de ruimte vaak kleiner is waardoor er met een lagere bezetting nog steeds een volle zaak gedraaid kan worden.

Door: Nationale Horecagids / Ilias van Bruggen

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.

02 juni '23 (10:21)

Ontwerper Piet Hein Eek opent Grand Café

Na de faillissementsaanvraag en een doorstart met het Lobby Restaurant gaan de deuren van het Grand Café van Piet Hein Eek op 17 juni weer open. Daar gaat een Zweeds-Italiaanse kok achter de pannen staan. Die gaat werken met streekproducten, meldt het Eindhovens Dagblad.

01 juni '23 (14:27)

Rechtbank veroordeelt man tot 15 jaar cel voor doodslag in café De Plak

Voor het doodschieten van een 37-jarige man in café De Plak in Utrecht, moet de dader – een 41-jarige man – vijftien jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelt hem voor doodslag, poging tot doodslag en mishandeling. Dit meldt NU.nl.

31 mei '23 (10:33)

Haarlemse horeca-uitbater verliest vergunning

De uitbater van Club June, Shibuya en NIP mag niet verder met het exploiteren van zijn horecaondernemingen. Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem heeft dit besluit gemaakt op basis van rapportages van de politie. De horecavergunning voor de zaken is ingetrokken wat betekent dat deze per direct gesloten zijn. Dat meldt Gemeente Haarlem.

30 mei '23 (14:58)

Nieuwe vestiging Biergarten opent op de Strijp in Eindhoven

Biergarten komt naar Noord-Brabant. Het horecaconcept heeft momenteel een vestiging in Rotterdam, maar wil zijn grenzen verleggen. Daarom opent Biergarten een nieuwe locatie op de Strijp in Eindhoven, het ‘creatieve epicentrum’ van de lichtstad. Nikki van Dijk en Roeland Flierman zijn de ondernemers in de horecazaak, die is ontworpen door designbureau King Kongs. Dat meldt Entree Magazine.

30 mei '23 (11:40)

Dit buurtschap bouwt aan eigen café

Er klinken veel werkgeluiden rond café Halfweg tussen Beltrum en Groenlo. Mannen in oude shirts lopen af en aan met scheppen, boormachines en hamers. Het zijn echter geen bouwvakkers, maar buurtbewoners. Een tiental inwoners heeft het initiatief voor een buurtcafé genomen en wil nieuw leven blazen in ‘hun’ café. Dat meldt Omroep Gelderland.

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.