Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Achttien jaar cel geëist tegen verdachte van dodelijk geweld in Utrechts café

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
Achttien jaar cel geëist tegen verdachte van dodelijk geweld in Utrechts café
Zaterdagavond 9 oktober 2021 wordt de Utrechtse wijk Lombok opgeschrikt als in café De Plak aan de Vleutenseweg een man wordt doodgeschoten en een vrouw zwaar gewond raakt. Een 40-jarige Utrechter stond deze week terecht naar aanleiding van dit incident. De officier van justitie eiste tegen hem een celstraf van achttien jaar op verdenking van doodslag, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachte raad. Dit meldt het OM.

Mede dankzij scherpe videobeelden van een beveiligingscamera in het café en verklaringen van diverse getuigen is een duidelijke reconstructie tot stand gekomen van wat zich de betreffende avond heeft afgespeeld. Te zien is hoe de verdachte het drukke café binnenloopt en op een man afstapt die verderop bij een tafel staat. De verdachte slaat deze man vrijwel direct twee keer hard op zijn hoofd.

Pistool

Omstanders grijpen meteen in en een van hen houdt de verdachte vast. Toch schiet de verdachte met een pistool op een andere omstander die in de buurt komt staan. Het slachtoffer wordt van dichtbij geraakt in de borst en overlijdt hierdoor. De kogel doorboort zijn lichaam en raakt vervolgens ook een vrouw die achter hem staat. Ondanks dat de kogel een long raakt, overleeft zij het incident wel.

Na het de schietpartij weet de verdachte het café te ontvluchten. Zes dagen later wordt hij alsnog aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie. 

Uit het onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte naar café De Plak is gekomen met het plan om deze man te mishandelen. Als motief daarvoor wordt een ruzie gezien die de twee eerder op een camping hadden. Omdat de verdachte volgens het Openbaar Ministerie geen aannemelijke verklaring heeft gegeven over waarom hij heeft geschoten, blijft onduidelijk waarom hij dat heeft gedaan. Mogelijk is het motief hiervoor diezelfde campingruzie.

Trekker overgehaald

In een van zijn verklaringen heeft de verdachte aangegeven dat hij het wapen op de grond gericht hield en dat iemand aan zijn arm getrokken heeft, waarna het schot de omstanders raakte. De beelden laten echter iets anders zien: de verdachte wordt vastgehouden, maar zijn rechterarm kan hij vrij bewegen. Hij heft zijn vrije rechterarm, richt het dan al doorgeladen vuurwapen op het iets verderop staande slachtoffer en haalt de trekker over.

De verdacht wordt verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan drie ernstige misdrijven. Hij wil niet meewerken aan diverse persoonlijkheidsonderzoeken, maar er is geen stoornis bij hem vastgesteld. Hij wordt dan ook als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd. Alles afwegend is daarom in de visie van het Openbaar Ministerie alleen een lange gevangenisstraf van achttien jaar passend.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.