Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Achttien jaar cel geëist tegen verdachte van dodelijk geweld in Utrechts café

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Achttien jaar cel geëist tegen verdachte van dodelijk geweld in Utrechts café
Zaterdagavond 9 oktober 2021 wordt de Utrechtse wijk Lombok opgeschrikt als in café De Plak aan de Vleutenseweg een man wordt doodgeschoten en een vrouw zwaar gewond raakt. Een 40-jarige Utrechter stond deze week terecht naar aanleiding van dit incident. De officier van justitie eiste tegen hem een celstraf van achttien jaar op verdenking van doodslag, poging tot doodslag en mishandeling met voorbedachte raad. Dit meldt het OM.

Mede dankzij scherpe videobeelden van een beveiligingscamera in het café en verklaringen van diverse getuigen is een duidelijke reconstructie tot stand gekomen van wat zich de betreffende avond heeft afgespeeld. Te zien is hoe de verdachte het drukke café binnenloopt en op een man afstapt die verderop bij een tafel staat. De verdachte slaat deze man vrijwel direct twee keer hard op zijn hoofd.

Pistool

Omstanders grijpen meteen in en een van hen houdt de verdachte vast. Toch schiet de verdachte met een pistool op een andere omstander die in de buurt komt staan. Het slachtoffer wordt van dichtbij geraakt in de borst en overlijdt hierdoor. De kogel doorboort zijn lichaam en raakt vervolgens ook een vrouw die achter hem staat. Ondanks dat de kogel een long raakt, overleeft zij het incident wel.

Na het de schietpartij weet de verdachte het café te ontvluchten. Zes dagen later wordt hij alsnog aangehouden nadat hij zichzelf heeft gemeld bij de politie. 

Uit het onderzoek blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte naar café De Plak is gekomen met het plan om deze man te mishandelen. Als motief daarvoor wordt een ruzie gezien die de twee eerder op een camping hadden. Omdat de verdachte volgens het Openbaar Ministerie geen aannemelijke verklaring heeft gegeven over waarom hij heeft geschoten, blijft onduidelijk waarom hij dat heeft gedaan. Mogelijk is het motief hiervoor diezelfde campingruzie.

Trekker overgehaald

In een van zijn verklaringen heeft de verdachte aangegeven dat hij het wapen op de grond gericht hield en dat iemand aan zijn arm getrokken heeft, waarna het schot de omstanders raakte. De beelden laten echter iets anders zien: de verdachte wordt vastgehouden, maar zijn rechterarm kan hij vrij bewegen. Hij heft zijn vrije rechterarm, richt het dan al doorgeladen vuurwapen op het iets verderop staande slachtoffer en haalt de trekker over.

De verdacht wordt verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan drie ernstige misdrijven. Hij wil niet meewerken aan diverse persoonlijkheidsonderzoeken, maar er is geen stoornis bij hem vastgesteld. Hij wordt dan ook als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd. Alles afwegend is daarom in de visie van het Openbaar Ministerie alleen een lange gevangenisstraf van achttien jaar passend.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.