Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aantal zware drinkers sinds 2014 niet gedaald

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Het aantal zware drinkers in Nederland is tussen 2014 en vorig jaar niet gedaald. Van de Nederlanders drinkt 8 procent minstens één keer per week meerdere glazen op een dag, meldt het CBS op basis van onder meer een enquête onder ruim 3600 volwassenen die in 2022 werd afgenomen.

Zware drinkers zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrouwen die minstens eens per week vier of meer glazen in één dag drinken. Voor mannen gaat het om zes glazen of meer.

Nationaal Preventieakkoord

De overheid en meerdere maatschappelijke organisaties hebben zich in het Nationaal Preventieakkoord tot doel gesteld het aantal mensen dat zwaar of overmatig drinkt terug te brengen tot maximaal 5 procent in 2040. Het percentage overmatige drinkers daalt overigens wel. Vorig jaar viel 6 procent van de mensen in die groep. Een overmatige drinker is volgens het statistiekbureau een man die wekelijks meer dan 21 glazen drinkt, of een vrouw die er per week meer dan 14 consumeert.

Niet minderen

Van het totaal aantal mensen dat weleens drinkt, wil 90 procent niet minderen met alcohol. Van de mensen die 1 tot 7 glazen per week drinken, wil 94 procent niet minderen. Van de mensen die 14 glazen of meer per week wegwerken, wil eveneens de meerderheid dat aantal niet naar beneden brengen: ongeveer een derde geeft aan te willen minderen. De rest heeft geen moeite met het eigen alcoholgebruik, of meent al weinig alcohol te drinken.

Binnen het onderzoek werden ook vragen over andere gezondheidsthema's gesteld, zoals over gewicht. Vorig jaar was 20 procent van de volwassenen bezig met een poging tot afvallen. Onder mensen met ernstig overgewicht was het percentage dat een afvalpoging deed hoger dan onder mensen met matig overgewicht of een gezond gewicht. De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en dat percentage bleef volgens het CBS afgelopen jaren nagenoeg gelijk. In 2040 zou nog 38 procent of minder overgewicht mogen hebben, vinden de samenstellers van het Preventieakkoord.

Door: ANP

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.