Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Craftbrouwers kunnen gebruik maken van hervulbare flessen en fusten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Craftbrouwers kunnen gebruik maken van hervulbare flessen en fusten
Brancheverenigingen Nederlandse Brouwers en Craft hebben de handen ineen geslagen om kleinere brouwers ook toegang te geven tot duurzame flessen en fusten. Deze ‘craftbrouwers’ kunnen nu deelnemen aan het statiegeldsysteem van de Bruine Nederlandse Retourfles en aan een gezamenlijke fustenpool voor de horeca. Dat meldt Out of Home Shops.

Momenteel gebruiken brouwers al meerdere herbruikbare verpakkingen. Denk hierbij aan bierflesjes, fusten en kratten. Dit laat duurzaamheidsmanager bij Nederlandse Brouwers Eric Veldwiesch weten. Een fles wordt gemiddeld 20 keer hergebruikt en een fust gemiddeld honderd keer. De duurzaamheidsmanager geeft aan dat brouwers wereldwijd behoren tot een van de koplopers op het gebied van herbruikbare verpakkingen. In ieder geval bij de grote brouwers. De kleinere brouwers in Nederland waren te klein om deel te nemen aan deze duurzame verpakkingsopties. Daar is nu een verandering in gekomen met dank aan de twee brancheverenigingen.

Bruine Nederlandse Retourfles

Een eerste oplossing is meedoen aan de statiegeldflessen. De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR), waarvan er jaarlijks grofweg 1 miljard door grote brouwers in de markt worden gezet zijn nu ook beschikbaar voor de craftbrouwers. Daarmee hoeven de kleine brouwers niet te investeren in zaken zoals retour- en spoelfaciliteiten. Zij kunnen de flessen simpelweg kopen en zetten deze op de markt. Wanneer de fles weer wordt ingeleverd komt die terecht bij een brouwer mét spoelfaciliteit en komt daarna weer in de omloop. Hierdoor kunnen naar verwachting 20 tot 50 miljoen extra bierflesjes in de omloop blijven, stelt Veldwiesch.

Tweede oplossing

Naast meedoen aan de statiegeldflessen kunnen de craftbrouwers ook deelnemen aan een gezamenlijke fustenpool voor de horeca. Dat gebeurt onder de naam Kegs United. Een centraal aangestuurd non-profitorganisatie optimaliseert gebruikte fusten en de tijd tussen de verschillende afvullingen. Daardoor hoeven kleine brouwers niet langer eenmalige plastic fusten te gebruiken of deelnemen aan een kleinere, inefficiëntere en individuele fustenpool, stelt Kegs United directeur Christiaan Hamminga.

Het initiatief gaat komende zomer van start met 15 deelnemende craftbrouwers. Wanneer het een succes wordt, zal de pool voor meer deelnemers beschikbaar worden. Beide oplossingen zijn onder andere tot stand gekomen door financiering vanuit het project ‘Circulaire Ketenprojecten’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Door: Nationale Horecagids

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.

25 mei '23 ( 9:27)

Corona, prijsstijgingen, regeltjes en rookverbod zijn veel kroegen en clubs fataal

De afgelopen jaren zijn de regels voor cafés en nachtclubs strenger geworden. Tel daar de veranderende uitgaanscultuur en de coronapandemie bij op en je hebt een bijna fatale formule. En dat blijkt ook uit de cijfers. In de eerste vier maanden van 2023 moesten 575 kroegen en clubs de de deuren definitief sluiten. Dit meldt Trouw.

23 mei '23 (10:24)

Weg afgesloten om mogelijk explosief bij Rotterdams café

Bij een café aan de Oostzeedijk in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag een explosief afgegaan. De voordeur is beschadigd. Er zijn geen gewonden, meldt de politie.

19 mei '23 (11:48)

Nieuwe brunchzaak open in De Pijp in Amsterdam: Florentin

De Amsterdamse wijk De Pijp had nog niet genoeg horecazaken. Daarom opende er een nieuw brunchcafé in de hippe wijk: Florentin. In de zaak aan de Eerste Sweelinckstraat ligt de focus op Israëlische gerechten zoals mezze en shakshuka. De eigenaren van het restaurant zijn Batya Post en Ricardo Chaves. Dat meldt Entree Magazine.

17 mei '23 (13:07)

ABN AMRO: ‘Strandpaviljoens gaan zonnige toekomst tegemoet’

De ABN AMRO voorspelt dat de strandpaviljoens in Nederland een overwegend goed jaar gaan meemaken. Meer dan de helft  van de ondernemers, 60 procent, is positief gestemd. Zij verwachten dat zij dit jaar óf dezelfde omzet óf meer omzet dan vorig jaar gaan maken. Toch verwacht twee derde ook dat de marges een stuk lager liggen. Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 149 strandpaviljoenhouders.

16 mei '23 (14:31)

Gemeente Groningen start campagne ‘stoep vrij, iedereen blij’ voor terrassen binnenstad

De eerste warme dag hebben we al achter de rug, het zonnetje begint al te branden. Kortom: tijd voor een terrasje. De gemeente Groningen is blij dat de binnenstad weer volstroomt met terrasbezoekers. Maar Stadjers roept bezoekers en ondernemers wel op om rekening te houden met elkaar. Zo komt de doorgang niet in het geding en kan iedereen van het zomerweer genieten. Dat meldt Gemeente Groningen.

16 mei '23 (13:46)

Experts waarschuwen niet voor happy hours, maar voor ander alcoholgevaar

In Zwolle en Apeldoorn worden de happy hours in de horeca al aangepakt. Deze gemeentes willen af van de stuntprijzen voor alcohol. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) vindt dit een goed idee. Maar wel is directeur Wim van Dalen verbaast dat het nog steeds over dit onderwerp gaat. Volgens hem is er een nog veel grotere dreiging dat goedkope drankjes, meldt de Stentor.

16 mei '23 (10:26)

Dit is de naam van de nieuwe kroeg op de plek van café Philip in Tilburg

Afgelopen februari kondigde de eigenaar van café Philip aan de Heuvel in Tilburg. Toen zei de ondernemer dat hij op zoek was naar iemand die ‘net zoveel enthousiasme heeft als ik had toen ik op mijn 25 begon’. En die heeft hij gevonden. Afgelopen maandag maakte de eigenaar bekend dat de kroeg niet alleen een nieuwe uitbater, maar ook een nieuwe naam krijgt. Vanaf nu gaat café Philip verder als Café Bar De Kruik. Het wordt een huiskamercafé met een warme sfeer ‘op de gezelligste straat van Tilburg’. Dat meldt het AD.

15 mei '23 (13:38)

Tweede locatie The Villy opent in Terraced Tower in Rotterdam

Vandaag, 15 mei, is de opening van de nieuwe locatie van The Villy. Na de eerste vestiging in Amsterdam, The Villy Rhapsody, opent nu een tweede locatie in Rotterdam. Deze is gevestigd in het Maritiem District om de hoek van de Markthal. Daar worden werken en leven met elkaar gecombineerd in het centrum van de Maasstad.