Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Craftbrouwers kunnen gebruik maken van hervulbare flessen en fusten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Craftbrouwers kunnen gebruik maken van hervulbare flessen en fusten
Brancheverenigingen Nederlandse Brouwers en Craft hebben de handen ineen geslagen om kleinere brouwers ook toegang te geven tot duurzame flessen en fusten. Deze ‘craftbrouwers’ kunnen nu deelnemen aan het statiegeldsysteem van de Bruine Nederlandse Retourfles en aan een gezamenlijke fustenpool voor de horeca. Dat meldt Out of Home Shops.

Momenteel gebruiken brouwers al meerdere herbruikbare verpakkingen. Denk hierbij aan bierflesjes, fusten en kratten. Dit laat duurzaamheidsmanager bij Nederlandse Brouwers Eric Veldwiesch weten. Een fles wordt gemiddeld 20 keer hergebruikt en een fust gemiddeld honderd keer. De duurzaamheidsmanager geeft aan dat brouwers wereldwijd behoren tot een van de koplopers op het gebied van herbruikbare verpakkingen. In ieder geval bij de grote brouwers. De kleinere brouwers in Nederland waren te klein om deel te nemen aan deze duurzame verpakkingsopties. Daar is nu een verandering in gekomen met dank aan de twee brancheverenigingen.

Bruine Nederlandse Retourfles

Een eerste oplossing is meedoen aan de statiegeldflessen. De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR), waarvan er jaarlijks grofweg 1 miljard door grote brouwers in de markt worden gezet zijn nu ook beschikbaar voor de craftbrouwers. Daarmee hoeven de kleine brouwers niet te investeren in zaken zoals retour- en spoelfaciliteiten. Zij kunnen de flessen simpelweg kopen en zetten deze op de markt. Wanneer de fles weer wordt ingeleverd komt die terecht bij een brouwer mét spoelfaciliteit en komt daarna weer in de omloop. Hierdoor kunnen naar verwachting 20 tot 50 miljoen extra bierflesjes in de omloop blijven, stelt Veldwiesch.

Tweede oplossing

Naast meedoen aan de statiegeldflessen kunnen de craftbrouwers ook deelnemen aan een gezamenlijke fustenpool voor de horeca. Dat gebeurt onder de naam Kegs United. Een centraal aangestuurd non-profitorganisatie optimaliseert gebruikte fusten en de tijd tussen de verschillende afvullingen. Daardoor hoeven kleine brouwers niet langer eenmalige plastic fusten te gebruiken of deelnemen aan een kleinere, inefficiëntere en individuele fustenpool, stelt Kegs United directeur Christiaan Hamminga.

Het initiatief gaat komende zomer van start met 15 deelnemende craftbrouwers. Wanneer het een succes wordt, zal de pool voor meer deelnemers beschikbaar worden. Beide oplossingen zijn onder andere tot stand gekomen door financiering vanuit het project ‘Circulaire Ketenprojecten’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.