Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bruine cafés staan onder druk, maar dat geldt niet voor d’Ontmoeting in De Goorn

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Bruine cafés staan onder druk, maar dat geldt niet voor d’Ontmoeting in De Goorn
Er is de laatste tijd meer discussie over het voortbestaan van de bruine cafés. Er wordt gesteld dat deze traditionele cafés steeds vaker plaats moeten maken voor hippe koffietentjes. Als het aan Angelique Spruit van d’Ontmoeting in De Goorn ligt niet. Haar eetcafé floreert in het dorp. Dat meldt NH Nieuws.

Woningbouw en koffiezaakjes. Daar moeten de bruine cafés steeds vaker plaats voor maken. De karakteristieke zaken verdwijnen langzamerhand uit de dorpen en steden. Bedrijfsleider Angelique Spruit van d’Ontmoeting kan daar over meepraten. Over een maand verdwijnt er ook eetcafé 70/Zaal Dolleburg uit haar dorp. Ze vindt dit jammer en denkt dat de cafés elkaar juist kunnen versterken.

‘Gaat gewoon door’

Een paar straten verderop bij d’Ontmoeting ziet het er heel anders uit. Daar lopen de gasten en de reservering langzaamaan binnen. “Het gaat gewoon door”, zegt ze tegen NH Nieuws.

Twee weken geleden vierde het café haar 15-jarige bestaan. Een week lang stond d’Ontmoeting in het teken van het jubileum. Het is te zien dat ze veel bekendheid hebben in het dorp. De opkomst was volgens de bedrijfsleider erg groot. Daar is ze dankbaar voor, al helemaal omdat het in een dorp gebeurt.

Ze denkt dat de charme van de bruine cafés de ontmoetingen zijn. Angelique geeft aan dat het een plek is waar iedereen bijeen kan komen; of je nou blij binnenkomt, net vader of moeder bent geworden en ook wanneer je verdrietig bent. Er is altijd iemand om mee te praten. Ze stelt dat er zelfs vriendschappen ontstaan aan de bar.

Iedereen komt bijeen

De bruine cafés zijn een plek waar alle lagen van de samenleving bijeen komen. Dat ziet ook Angelique. Zij wil haar gasten thuis laten voelen bij d’Ontmoeting en ze denkt dat ze dit met succes doet. “Iedereen maakt een praatje met elkaar terwijl zij genieten van een biertje of een koffietje. In het dorpse ons-kent-ons-gevoel, zeker in een café met vaste gasten, gaat dat gewoon vanzelf.”

Angelique sluit zich aan bij de algemene gedachte waarom de cafés uit het straatbeeld verdwijnen: een veranderende levensstijl. Ze stelt dat er veel verschillende dingen te doen zijn. Voorheen ging iedereen naar het café, ‘had je een leuke avond en ging je naar huis’. Tegenwoordig gaan jongeren volgens haar allemaal naar Amsterdam om te feesten.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.