Bruine cafés verdwijnen uit het straatbeeld: veranderende levensstijl oorzaak?

Door Redactie Nationale Horecagids
5 min
Is er nog een toekomst voor de bruine cafés? Dat vragen Tilburgse kroegliefhebbers zich ook af. Daarom organiseerden zij gisteravond een bijeenkomst om te spreken over de toekomst van de traditionele kroegen met het karakteristieke bruine en houten meubilair en donkere setting. Het lijkt alsof steeds meer bruine cafés hun deuren sluiten, meldt NOS.

Niet alleen Tilburgse cafébezoekers merken een afname van het aantal bruine cafés. Ook de Koninklijke Horeca Nederland ziet deze neerwaartse trend. In november is daarom is Amsterdam nog een dag georganiseerd die werd geweid aan de verdwijnende horecazaken.

We weten niet precies hoeveel bruine cafés er in Nederland zijn. Alleen marktonderzoeker Locatus houdt bij hoeveel cafés geen eten serveren. Gertjan Slob van Locatus geeft aan dat er in dat geval doorgaans over een bruin café wordt gesproken. Hij stelt dat in tien jaar tijd het aantal van dit soort cafés is gedaald met 30 procent. De teller staat op ruim 5.000 dit jaar.

Veranderende levensstijl

Het gebeurt steeds vaker dat een bruin café plaats moet maken voor een nieuwe hippe koffietent of lunchroom. Horecatrendwatcher Wouter Verkerk stelt dat deze ontwikkeling al tientallen jaren aan de gang is. Hij zegt dat het vroeger gebruikelijk was dat mannen na hun werk de cafés in doken voor een biertje. Maar dat gebeurt nu niet meer.

De veranderende levensstijl kan daar ook een rol in spelen. Zo stelt Verkerk dat horecabezoekers nu liever overdag een koffietje drinken op het terras in plaats van een hele avond in de kroeg met een kater als gevolg.

Alcoholbeleid

Verkerk denkt ook dat het alcoholbeleid van de overheid invloed heeft op het alcoholgebruik. Voorheen was het toegestaan om vanaf het zestiende levensjaar alcohol te kopen, nu is dat achttien. Daardoor is het volgens de trendwachter logisch dat dit zorgt voor een afname van het aantal bezoeken.

Meegaan met de tijd

Toch heeft Verkerk hoop voor de bruine cafés. Hij hoopt dat deze meegaan met de tijd en niet alleen het traditionele gekookte eitje aanbieden om hongerige gasten te voeden, maar juist de menukaart wat uitbreiden.

Verkerk ziet dat ook een ontwikkeling ontstaan waarbij een aantal cafés een ommezwaai hebben gemaakt. Zo nemen die volgens Verkerk tegenwoordig vaker de rol van sociale ontmoetingsplaats aan of zijn het afhaalpunten voor airbnb-sleutels of een stembureau.

Door: Nationale Horecagids