Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bruine cafés verdwijnen uit het straatbeeld: veranderende levensstijl oorzaak?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bruine cafés verdwijnen uit het straatbeeld: veranderende levensstijl oorzaak?
Is er nog een toekomst voor de bruine cafés? Dat vragen Tilburgse kroegliefhebbers zich ook af. Daarom organiseerden zij gisteravond een bijeenkomst om te spreken over de toekomst van de traditionele kroegen met het karakteristieke bruine en houten meubilair en donkere setting. Het lijkt alsof steeds meer bruine cafés hun deuren sluiten, meldt NOS.

Niet alleen Tilburgse cafébezoekers merken een afname van het aantal bruine cafés. Ook de Koninklijke Horeca Nederland ziet deze neerwaartse trend. In november is daarom is Amsterdam nog een dag georganiseerd die werd geweid aan de verdwijnende horecazaken.

We weten niet precies hoeveel bruine cafés er in Nederland zijn. Alleen marktonderzoeker Locatus houdt bij hoeveel cafés geen eten serveren. Gertjan Slob van Locatus geeft aan dat er in dat geval doorgaans over een bruin café wordt gesproken. Hij stelt dat in tien jaar tijd het aantal van dit soort cafés is gedaald met 30 procent. De teller staat op ruim 5.000 dit jaar.

Veranderende levensstijl

Het gebeurt steeds vaker dat een bruin café plaats moet maken voor een nieuwe hippe koffietent of lunchroom. Horecatrendwatcher Wouter Verkerk stelt dat deze ontwikkeling al tientallen jaren aan de gang is. Hij zegt dat het vroeger gebruikelijk was dat mannen na hun werk de cafés in doken voor een biertje. Maar dat gebeurt nu niet meer.

De veranderende levensstijl kan daar ook een rol in spelen. Zo stelt Verkerk dat horecabezoekers nu liever overdag een koffietje drinken op het terras in plaats van een hele avond in de kroeg met een kater als gevolg.

Alcoholbeleid

Verkerk denkt ook dat het alcoholbeleid van de overheid invloed heeft op het alcoholgebruik. Voorheen was het toegestaan om vanaf het zestiende levensjaar alcohol te kopen, nu is dat achttien. Daardoor is het volgens de trendwachter logisch dat dit zorgt voor een afname van het aantal bezoeken.

Meegaan met de tijd

Toch heeft Verkerk hoop voor de bruine cafés. Hij hoopt dat deze meegaan met de tijd en niet alleen het traditionele gekookte eitje aanbieden om hongerige gasten te voeden, maar juist de menukaart wat uitbreiden.

Verkerk ziet dat ook een ontwikkeling ontstaan waarbij een aantal cafés een ommezwaai hebben gemaakt. Zo nemen die volgens Verkerk tegenwoordig vaker de rol van sociale ontmoetingsplaats aan of zijn het afhaalpunten voor airbnb-sleutels of een stembureau.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.