Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bruine cafés verdwijnen uit het straatbeeld: veranderende levensstijl oorzaak?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
Bruine cafés verdwijnen uit het straatbeeld: veranderende levensstijl oorzaak?
Is er nog een toekomst voor de bruine cafés? Dat vragen Tilburgse kroegliefhebbers zich ook af. Daarom organiseerden zij gisteravond een bijeenkomst om te spreken over de toekomst van de traditionele kroegen met het karakteristieke bruine en houten meubilair en donkere setting. Het lijkt alsof steeds meer bruine cafés hun deuren sluiten, meldt NOS.

Niet alleen Tilburgse cafébezoekers merken een afname van het aantal bruine cafés. Ook de Koninklijke Horeca Nederland ziet deze neerwaartse trend. In november is daarom is Amsterdam nog een dag georganiseerd die werd geweid aan de verdwijnende horecazaken.

We weten niet precies hoeveel bruine cafés er in Nederland zijn. Alleen marktonderzoeker Locatus houdt bij hoeveel cafés geen eten serveren. Gertjan Slob van Locatus geeft aan dat er in dat geval doorgaans over een bruin café wordt gesproken. Hij stelt dat in tien jaar tijd het aantal van dit soort cafés is gedaald met 30 procent. De teller staat op ruim 5.000 dit jaar.

Veranderende levensstijl

Het gebeurt steeds vaker dat een bruin café plaats moet maken voor een nieuwe hippe koffietent of lunchroom. Horecatrendwatcher Wouter Verkerk stelt dat deze ontwikkeling al tientallen jaren aan de gang is. Hij zegt dat het vroeger gebruikelijk was dat mannen na hun werk de cafés in doken voor een biertje. Maar dat gebeurt nu niet meer.

De veranderende levensstijl kan daar ook een rol in spelen. Zo stelt Verkerk dat horecabezoekers nu liever overdag een koffietje drinken op het terras in plaats van een hele avond in de kroeg met een kater als gevolg.

Alcoholbeleid

Verkerk denkt ook dat het alcoholbeleid van de overheid invloed heeft op het alcoholgebruik. Voorheen was het toegestaan om vanaf het zestiende levensjaar alcohol te kopen, nu is dat achttien. Daardoor is het volgens de trendwachter logisch dat dit zorgt voor een afname van het aantal bezoeken.

Meegaan met de tijd

Toch heeft Verkerk hoop voor de bruine cafés. Hij hoopt dat deze meegaan met de tijd en niet alleen het traditionele gekookte eitje aanbieden om hongerige gasten te voeden, maar juist de menukaart wat uitbreiden.

Verkerk ziet dat ook een ontwikkeling ontstaan waarbij een aantal cafés een ommezwaai hebben gemaakt. Zo nemen die volgens Verkerk tegenwoordig vaker de rol van sociale ontmoetingsplaats aan of zijn het afhaalpunten voor airbnb-sleutels of een stembureau.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.