Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bij Koffiemaatjes in Utrecht worden horeca en zorg gecombineerd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Bij Koffiemaatjes in Utrecht worden horeca en zorg gecombineerd
Het is niet wéér een koffietent in de Utrechtse binnenstad. Nee, dit café heeft een iets andere insteek dan de gemiddelde koffiezaak. Koffiemaatjes dient niet alleen als café, maar ook als dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is hier dan ook niet ongewoon dat er een kopje op de grond valt of een medewerker die gaat zitten. Maar juist dat heeft ook zijn charmes. Dit meldt het AD. 

Lotte van der Haar is de eigenaresse van Koffiemaatjes. Dit café komt voort uit een initiatief van RenQli, een organisatie in Utrecht die cultuurgevoelige begeleiding biedt aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Zo wordt ook het team van Koffiemaatjes versterkt door mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Deze medewerkers heten ook wel ‘maatjes’. Oprichter Durmus Can wil met Koffiemaatjes cliënten mee laten draaien in de maatschappij en ze een uitdaging bieden.

Bekend in de wijk

Het café is sinds april 2022 open, maar ondertussen is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de wijk. Lotte vertelt dan ook dat er veel medewerkers van kantoren komen om te lunchen en dat zij veel gezinnen met kinderen ontvangen. “Gasten weten op welke plek zij zijn en houden hier rekening mee. Op die manier creëren we een veilige plek voor gasten, maar ook voor onze maatjes”, aldus Lotte.

Begeleiding

Elke dag zijn er zes maatjes aanwezig, die worden begeleid door drie medewerkers. Daarnaast is Lotte er elke dag als bedrijfsleider. Zij vindt de koppeling tussen horeca en zorg het mooiste aspect van het werk. Ze stelt wel dat het hard werken is, zowel voor de medewerkers als voor de maatjes. De maatjes vergen meer aandacht dan ‘reguliere’ medewerkers. Die moeten volgens haar echt worden aangestuurd.

Normaal sollicitatieproces

Op het moment dat er een nieuw maatje wil komen werken, gaat er een ‘zo regulier mogelijk’ sollicitatieproces in gang. Dat betekent onder andere een sollicitatiegesprek. Veel maatjes vinden dat toch best spannend. Lotte vertelt dat zij de maatjes vragen naar hun persoonlijke doelen. Dan krijgen ze vaak te horen dat ze ‘zelfverzekerder willen worden’ of ‘contact willen leggen met mensen’. De vooruitgang die zij daarin boeken vindt Lotte mooi om te zien.

Lunch en ervaring

Koffiemaatjes wil de beperkingen van de maatjes omzetten in kwaliteit. Lotte geeft aan dat er recent een gast was die kwam lunchen. Omdat één van de maatjes hem herkende, hoefde hij niet eens zijn bestelling door te geven. “Dat is precies wat de koffiezaak zo speciaal maakt. Bij ons kom je niet voor lunch, maar voor een ervaring”, aldus Durmus.

Catering op locatie

Het team van Koffiemaatjes staat niet alleen klaar in het café. Daarnaast bieden zij ook catering aan op locatie. Momenteel zijn dat veel zorginstellingen. Lotte vertelt dat het nooit het idee is geweest om dit er nog bij te doen. Maar de zaken gaan goed, dus kunnen zij dit er nog bij doen. Ze geeft aan dat Koffiemaatjes ambities heeft om door te groeien als bedrijf. “En we hopen dat onze maatjes zo een bijdrage kunnen blijven leveren aan de maatschappij”, zegt ze.

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.