Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bij Koffiemaatjes in Utrecht worden horeca en zorg gecombineerd

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Bij Koffiemaatjes in Utrecht worden horeca en zorg gecombineerd
Het is niet wéér een koffietent in de Utrechtse binnenstad. Nee, dit café heeft een iets andere insteek dan de gemiddelde koffiezaak. Koffiemaatjes dient niet alleen als café, maar ook als dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is hier dan ook niet ongewoon dat er een kopje op de grond valt of een medewerker die gaat zitten. Maar juist dat heeft ook zijn charmes. Dit meldt het AD. 

Lotte van der Haar is de eigenaresse van Koffiemaatjes. Dit café komt voort uit een initiatief van RenQli, een organisatie in Utrecht die cultuurgevoelige begeleiding biedt aan mensen met een lichte verstandelijke beperking. Zo wordt ook het team van Koffiemaatjes versterkt door mensen met een beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Deze medewerkers heten ook wel ‘maatjes’. Oprichter Durmus Can wil met Koffiemaatjes cliënten mee laten draaien in de maatschappij en ze een uitdaging bieden.

Bekend in de wijk

Het café is sinds april 2022 open, maar ondertussen is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de wijk. Lotte vertelt dan ook dat er veel medewerkers van kantoren komen om te lunchen en dat zij veel gezinnen met kinderen ontvangen. “Gasten weten op welke plek zij zijn en houden hier rekening mee. Op die manier creëren we een veilige plek voor gasten, maar ook voor onze maatjes”, aldus Lotte.

Begeleiding

Elke dag zijn er zes maatjes aanwezig, die worden begeleid door drie medewerkers. Daarnaast is Lotte er elke dag als bedrijfsleider. Zij vindt de koppeling tussen horeca en zorg het mooiste aspect van het werk. Ze stelt wel dat het hard werken is, zowel voor de medewerkers als voor de maatjes. De maatjes vergen meer aandacht dan ‘reguliere’ medewerkers. Die moeten volgens haar echt worden aangestuurd.

Normaal sollicitatieproces

Op het moment dat er een nieuw maatje wil komen werken, gaat er een ‘zo regulier mogelijk’ sollicitatieproces in gang. Dat betekent onder andere een sollicitatiegesprek. Veel maatjes vinden dat toch best spannend. Lotte vertelt dat zij de maatjes vragen naar hun persoonlijke doelen. Dan krijgen ze vaak te horen dat ze ‘zelfverzekerder willen worden’ of ‘contact willen leggen met mensen’. De vooruitgang die zij daarin boeken vindt Lotte mooi om te zien.

Lunch en ervaring

Koffiemaatjes wil de beperkingen van de maatjes omzetten in kwaliteit. Lotte geeft aan dat er recent een gast was die kwam lunchen. Omdat één van de maatjes hem herkende, hoefde hij niet eens zijn bestelling door te geven. “Dat is precies wat de koffiezaak zo speciaal maakt. Bij ons kom je niet voor lunch, maar voor een ervaring”, aldus Durmus.

Catering op locatie

Het team van Koffiemaatjes staat niet alleen klaar in het café. Daarnaast bieden zij ook catering aan op locatie. Momenteel zijn dat veel zorginstellingen. Lotte vertelt dat het nooit het idee is geweest om dit er nog bij te doen. Maar de zaken gaan goed, dus kunnen zij dit er nog bij doen. Ze geeft aan dat Koffiemaatjes ambities heeft om door te groeien als bedrijf. “En we hopen dat onze maatjes zo een bijdrage kunnen blijven leveren aan de maatschappij”, zegt ze.

Door: Nationale Horecagids

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.

12 juni '23 (11:02)

Bufkes opent nieuwe vestiging in Heythuysen

Afgelopen donderdag gingen de deuren van de nieuwste Bufkes-vestiging open. Aan de Dorpsstraat in Heythuysen, op het nieuwe horecaplein, gaat Bufkes de zaak bestieren. Vorig jaar ging de keten een samenwerking aan met Heerschap groep, de eigenaar van het pand. Dat meldt Foodclicks.

12 juni '23 ( 9:20)

Man neergestoken bij Tilburgs café

Vrijdagnacht is een man van 49 gewond geraakt bij een steekpartij in een café aan de Broekhovenseweg in Tilburg. In de zaal van café Bet Kolen was een trouwfeest aan de gang. De man was niet welkom op de gelegenheid, kreeg een 112-respondent te horen. Dat meldt Omroep Brabant.

10 juni '23 (15:23)

Personeel strandpaviljoens zocht dit weekend verkoeling op in de zee

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.