Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Stadshaven Brouwerij in Rotterdam maakt eerste AI-biertje in Nederland: Mayflower Bock

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
Stadshaven Brouwerij in Rotterdam maakt eerste AI-biertje in Nederland: Mayflower Bock
In Rotterdam-West zit een brouwerij die een nieuw concept introduceert in Nederland: het brouwen van AI-bier. De brouwerij, gevestigd in het Merwe-Vierhavengebied heeft een bier ontwikkeld dat volledig is gebaseerd op een recept van een ‘chatbot’. Daarnaast is het logo op het biertje ook ontworpen door kunstmatige intelligentie. Vanaf mei is de ‘Mayflower Bock’ verkrijgbaar in de Gastropub van de Stadshaven Brouwerij en bij verschillende horecazaken en slijterijen, meldt Entree Magazine. 

Om het recept voor het nieuwe biertje te creëren, is de ChatGTP gebruikt. Dit is een geautomatiseerde gesprekspartner waarbij kunstmatige intelligentie ervoor moet zorgen dat het net lijkt alsof je met een ander mens in gesprek bent. Het is mogelijk om een ‘normaal’ gesprek te voeren en ook kan de chatbot moeilijke opdrachten uitvoeren, zoals het herschrijven van een tekst, het geven van een uitleg over een bepaald onderwerp óf het bedenken van een recept voor een biertje.

Zo kwamen de ondernemers op het idee om de chatbot te vragen om een recept voor ‘een lentebok met de toevoeging van tropische fruitsoorten en citrusvruchten’. Het nieuwe biertje van de Stadshaven Brouwerij is geboren.

Naam ook via chatbot

Om een passende naam te bedenken is ook de ChatGTP gebruikt. Er werd gevraagd naar een suggestie waarin het ‘biertype’ naar voren komt, een ‘verwijzing naar de scheepsvaart’ of een ‘maritiem wezen’. Om een etiket te bedenken schakelde de brouwerij het AI-programma Midjourney in. Dit programma genereert afbeeldingen op basis van omschrijvingen. Op die manier is het etiket van de ‘Mayflower Bock’ ontstaan: een bierdrinkende bok op een schip.

Stoute schoenen

Het is niet voor niets dat de Stadshaven Brouwerij met dit nieuwe idee komt. Zij zitten namelijk in het Rotterdam Makers District: een voormalig haventerrein aan de noordkant van de Maas dat bekend staat als creatieve broedplaats, proeftuin en voorbeeld van de circulaire economie van de toekomst. Daarom trok de brouwerij de stoute schoenen aan voor de ontwikkeling van een computer gegenereerd biertje.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.

02 juni '23 (10:21)

Ontwerper Piet Hein Eek opent Grand Café

Na de faillissementsaanvraag en een doorstart met het Lobby Restaurant gaan de deuren van het Grand Café van Piet Hein Eek op 17 juni weer open. Daar gaat een Zweeds-Italiaanse kok achter de pannen staan. Die gaat werken met streekproducten, meldt het Eindhovens Dagblad.

01 juni '23 (14:27)

Rechtbank veroordeelt man tot 15 jaar cel voor doodslag in café De Plak

Voor het doodschieten van een 37-jarige man in café De Plak in Utrecht, moet de dader – een 41-jarige man – vijftien jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelt hem voor doodslag, poging tot doodslag en mishandeling. Dit meldt NU.nl.

31 mei '23 (10:33)

Haarlemse horeca-uitbater verliest vergunning

De uitbater van Club June, Shibuya en NIP mag niet verder met het exploiteren van zijn horecaondernemingen. Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem heeft dit besluit gemaakt op basis van rapportages van de politie. De horecavergunning voor de zaken is ingetrokken wat betekent dat deze per direct gesloten zijn. Dat meldt Gemeente Haarlem.

30 mei '23 (14:58)

Nieuwe vestiging Biergarten opent op de Strijp in Eindhoven

Biergarten komt naar Noord-Brabant. Het horecaconcept heeft momenteel een vestiging in Rotterdam, maar wil zijn grenzen verleggen. Daarom opent Biergarten een nieuwe locatie op de Strijp in Eindhoven, het ‘creatieve epicentrum’ van de lichtstad. Nikki van Dijk en Roeland Flierman zijn de ondernemers in de horecazaak, die is ontworpen door designbureau King Kongs. Dat meldt Entree Magazine.

30 mei '23 (11:40)

Dit buurtschap bouwt aan eigen café

Er klinken veel werkgeluiden rond café Halfweg tussen Beltrum en Groenlo. Mannen in oude shirts lopen af en aan met scheppen, boormachines en hamers. Het zijn echter geen bouwvakkers, maar buurtbewoners. Een tiental inwoners heeft het initiatief voor een buurtcafé genomen en wil nieuw leven blazen in ‘hun’ café. Dat meldt Omroep Gelderland.

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.