Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stadshaven Brouwerij in Rotterdam maakt eerste AI-biertje in Nederland: Mayflower Bock

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Stadshaven Brouwerij in Rotterdam maakt eerste AI-biertje in Nederland: Mayflower Bock
In Rotterdam-West zit een brouwerij die een nieuw concept introduceert in Nederland: het brouwen van AI-bier. De brouwerij, gevestigd in het Merwe-Vierhavengebied heeft een bier ontwikkeld dat volledig is gebaseerd op een recept van een ‘chatbot’. Daarnaast is het logo op het biertje ook ontworpen door kunstmatige intelligentie. Vanaf mei is de ‘Mayflower Bock’ verkrijgbaar in de Gastropub van de Stadshaven Brouwerij en bij verschillende horecazaken en slijterijen, meldt Entree Magazine. 

Om het recept voor het nieuwe biertje te creëren, is de ChatGTP gebruikt. Dit is een geautomatiseerde gesprekspartner waarbij kunstmatige intelligentie ervoor moet zorgen dat het net lijkt alsof je met een ander mens in gesprek bent. Het is mogelijk om een ‘normaal’ gesprek te voeren en ook kan de chatbot moeilijke opdrachten uitvoeren, zoals het herschrijven van een tekst, het geven van een uitleg over een bepaald onderwerp óf het bedenken van een recept voor een biertje.

Zo kwamen de ondernemers op het idee om de chatbot te vragen om een recept voor ‘een lentebok met de toevoeging van tropische fruitsoorten en citrusvruchten’. Het nieuwe biertje van de Stadshaven Brouwerij is geboren.

Naam ook via chatbot

Om een passende naam te bedenken is ook de ChatGTP gebruikt. Er werd gevraagd naar een suggestie waarin het ‘biertype’ naar voren komt, een ‘verwijzing naar de scheepsvaart’ of een ‘maritiem wezen’. Om een etiket te bedenken schakelde de brouwerij het AI-programma Midjourney in. Dit programma genereert afbeeldingen op basis van omschrijvingen. Op die manier is het etiket van de ‘Mayflower Bock’ ontstaan: een bierdrinkende bok op een schip.

Stoute schoenen

Het is niet voor niets dat de Stadshaven Brouwerij met dit nieuwe idee komt. Zij zitten namelijk in het Rotterdam Makers District: een voormalig haventerrein aan de noordkant van de Maas dat bekend staat als creatieve broedplaats, proeftuin en voorbeeld van de circulaire economie van de toekomst. Daarom trok de brouwerij de stoute schoenen aan voor de ontwikkeling van een computer gegenereerd biertje.

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.