Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bij Turquoise in Haarlem gaan taallessen en koken hand in hand

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Bij Turquoise in Haarlem gaan taallessen en koken hand in hand
De afgelopen week hebben de vrijwilligers van Stichting Turquoise en de Wereldkeuken gepoetst alsof hun leven er vanaf hing. De week stond in het teken van de grote schoonmaak en symboliseert de nieuwe samenwerking tussen de beide organisaties, zo meldt NH Nieuws.

Vorig jaar trok De Wereldkeuken in bij Turqouise in Parkwijk nadat zij een tijd bij de Pletterij aan de Lange Herenvest een plek hadden. De bestuurder en coördinator, Jacky van den Bosch, vertelt dat het in eerste instantie aftasten was hoe de samenwerking zou verlopen. “Met de verhuizing kwamen er nieuwe spullen en nieuwe mensen bij. Na de eerste paar maanden is het tijd voor een nulmeting.”

Zo staan ze samen de ramen te lappen, de vloer te boenen en de overbodige spullen de deur uit te werken. Het uitgangspunt van de beide organisaties is letterlijk en figuurlijk de schouders eronder zetten. Het is een veilige haven voor mensen met verschillende achtergronden en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier gaan taallessen en koken hand in hand.

Sociale functie

De buurtbewoners kunnen hier terecht om een kop koffie te drinken, te werken of om een vergaderruimte te boeken. Aan het einde van de middag kunnen ze hier tegen een zachte prijs een afhaalmaaltijd meenemen. Van den Bosch stelt dat het een belangrijke sociale functie vervult in de buurt en dat iedereen hier welkom is.

De onderneming Turquoise begon toen een groep vrouwen met een niet-westerse achtergrond een plek zocht om avondmaaltijden te koken, naast de lunch die zij al serveerden. Zo ontstond in 2014 de onderneming Turquoise. De kok van het café is er al sinds dag één.

Zij wilde een plek om buitenshuis gerechten te maken met andere vrouwen en om de Nederlandse taal te leren. Bij het buurtcafé kreeg zij die kans en leerde zowel gerechten koken als de taal beheersen. Ze stelt dat haar kinderen soms nog wel eens lachen om haar uitspraak, maar ze geeft ook aan dat ze niet bang is om fouten te maken. De kok voelt dat ze thuiskomt in Turquoise en daar altijd blij vandaan komt.

In het buurtcafé werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn er mensen aan het werk met niet-aangeboren hersenletsel, maar ook stagiaires van mbo-horeca opleidingen en middelbare scholieren. “Fouten maken mag. Een van onze medewerkers bakt altijd een appeltaart. Als het goed gaat, verkopen we het, maar het kan voorkomen dat het mislukt. Dat kan en mag gebeuren.”

150 maaltijden per dag

Tijdens de coronaperiode werd Turquoise een onmisbare schat voor de buurt. In die tijd verkochten zij meer dan 150 maaltijden per dag. De bewoners kwamen dan niet alleen voor het eten, maar ook om in contact te komen met andere mensen of kort een praatje te maken.

Na corona is het daarom weer zoeken naar een nieuwe balans. Zo is een aantal vrijwilligers vertrokken naar een betaalde baan. Turquoise heeft wel de ambitie om ’s avonds open te gaan, diners te verzorgen en catering voor bedrijven uit te breiden. “Daar zouden we graag meer handen voor willen hebben.”

Door: Nationale Horecagids

10 november '23 ( 9:05)

Amsterdam wil monumentale status voor bruine kroeg

Amsterdam wil bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status geven om ervoor te zorgen dat de kenmerkende horeca niet uit de hoofdstad verdwijnt. Ook gaat het onderzoeken of bruine kroegen op de lijst kunnen van immaterieel erfgoed van UNESCO. Een voorstel daartoe van de PvdA is donderdag unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

16 oktober '23 (15:09)

Gillis nu ook horecavergunning kwijt na vermoeden criminele geldstroom

Peter Gillis is ook de horecavergunning kwijt voor zijn vakantiepark in het Limburgse dorp Baarlo, vlak bij Venlo. De gemeente Peel en Maas heeft de vergunningen voor de horeca op Oostappen Vakantiepark De Berckt ingetrokken, laat de gemeente maandag weten. In augustus trok de gemeente Arnhem ook al de horecavergunning van het vakantiepark in Arnhem in wegens verdenkingen van fraude en strafbare feiten die door Gillis zouden zijn gepleegd.

01 oktober '23 (12:38)

Utrechtse horecazaak in weekend getroffen door explosie

Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht, maar kon verder nog geen informatie geven over wat er is gebeurd.

19 juni '23 (12:49)

Buurtvereniging Heusden roept horecazaken op om terrassen te verkleinen

Op een zonnige dag op de Vismarkt in Heusden zul je veel mensen op terrasjes zien zitten onder het genot van een drankje. Maar niet iedereen geniet hier zo veel van als de terrasbezoekers. Voor bewonersvereniging Heusden Vesting zijn de terrassen al langere tijd een doorn in het oog. Zij willen dan ook dat deze een stuk kleiner worden, meldt BN de Stem.

19 juni '23 ( 9:12)

Asser horeca start proef met 'Angela' om intimidatie tegen te gaan

Stel, tijdens het stappen kom je in een situatie terecht waarin je je niet veilig voelt. Dan wil je natuurlijk hulp inschakelen. Maar hoe doe je dat op een onopvallende manier? Daar heeft de gemeente Assen mogelijk een antwoord op. Door de introductie van ‘Ask for Angela’ kunnen horecabezoekers op een laagdrempelige manier om hulp vragen bij de horecamedewerkers. Dat meldt RTV Drenthe.

15 juni '23 (13:52)

Brandweer met meerdere wagens aanwezig vanwege brand in Rotterdams gaycafé

In een horecapand aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam is brand uitgebroken, meldt de veiligheidsregio. Op de benedenverdieping van het gebouw is Gay- & Dragcafé Bonaparte gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

15 juni '23 ( 8:38)

Minder horeca dan gepland in erotisch centrum Amsterdam

Honderden vragen van bezorgde bewoners en stadsdelen hebben ertoe geleid dat het plan voor het erotisch centrum in Amsterdam iets wordt aangescherpt. Er komen minder horecabedrijven in het centrum om zo het verwachte bezoekersaantal te verminderen, meldt burgemeester Femke Halsema woensdag aan de gemeenteraad.

14 juni '23 (14:40)

Brouwerij De Leckere in Utrecht op de fles door grote coronaschulden

Vlak voor de uitbraak van corona besloot brouwerij De Leckere uit Utrecht om van pand te wisselen. Corona gooide al roet in het bier, maar toen ook de personeelskrapte en hoge grondstofprijzen door begonnen te dringen in de bierbrouwerij, leek dat het laatste zetje te zijn. Het faillissement heeft meerdere oorzaken, maar er is wel veel animo voor een doorstart. Dat meldt RTL Nieuws.

13 juni '23 (11:32)

Na flinke brand opent Tante Pietje in Den Bosch weer op 10 juli

Het is inmiddels twintig jaar geleden dat horecaondernemer Kees Lankhaar Bistro Tante Pietje opende. Je kan iedereen in Den Bosch vragen naar de zaak, iedereen zal deze herkennen. In februari werd de grootste nachtmerrie voor elke ondernemer werkelijkheid: een flinke brand legde het pand in de as. Maar de ondernemer ging niet bij de pakken neerzitten. Hij schakelde snel en begon met de wederopbouw van zijn bistro. Die kan naar verwachting op 10 juli weer de deuren openen. Dat meldt Entree Magazine.

13 juni '23 (10:22)

Grand Café De Lichttoren opent in iconisch Eindhovens gebouw

Er is weer bedrijvigheid in een van de meest iconische gebouwen van Eindhoven. Op de begane grond van De Lichttoren is een nieuw Grand Café geopend, Grand Café De Lichttoren. Het opende afgelopen zondag de deuren. Het restaurant-café is zeven dagen per week geopend, meldt Entree Magazine.