Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bij Turquoise in Haarlem gaan taallessen en koken hand in hand

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Bij Turquoise in Haarlem gaan taallessen en koken hand in hand
De afgelopen week hebben de vrijwilligers van Stichting Turquoise en de Wereldkeuken gepoetst alsof hun leven er vanaf hing. De week stond in het teken van de grote schoonmaak en symboliseert de nieuwe samenwerking tussen de beide organisaties, zo meldt NH Nieuws.

Vorig jaar trok De Wereldkeuken in bij Turqouise in Parkwijk nadat zij een tijd bij de Pletterij aan de Lange Herenvest een plek hadden. De bestuurder en coördinator, Jacky van den Bosch, vertelt dat het in eerste instantie aftasten was hoe de samenwerking zou verlopen. “Met de verhuizing kwamen er nieuwe spullen en nieuwe mensen bij. Na de eerste paar maanden is het tijd voor een nulmeting.”

Zo staan ze samen de ramen te lappen, de vloer te boenen en de overbodige spullen de deur uit te werken. Het uitgangspunt van de beide organisaties is letterlijk en figuurlijk de schouders eronder zetten. Het is een veilige haven voor mensen met verschillende achtergronden en een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier gaan taallessen en koken hand in hand.

Sociale functie

De buurtbewoners kunnen hier terecht om een kop koffie te drinken, te werken of om een vergaderruimte te boeken. Aan het einde van de middag kunnen ze hier tegen een zachte prijs een afhaalmaaltijd meenemen. Van den Bosch stelt dat het een belangrijke sociale functie vervult in de buurt en dat iedereen hier welkom is.

De onderneming Turquoise begon toen een groep vrouwen met een niet-westerse achtergrond een plek zocht om avondmaaltijden te koken, naast de lunch die zij al serveerden. Zo ontstond in 2014 de onderneming Turquoise. De kok van het café is er al sinds dag één.

Zij wilde een plek om buitenshuis gerechten te maken met andere vrouwen en om de Nederlandse taal te leren. Bij het buurtcafé kreeg zij die kans en leerde zowel gerechten koken als de taal beheersen. Ze stelt dat haar kinderen soms nog wel eens lachen om haar uitspraak, maar ze geeft ook aan dat ze niet bang is om fouten te maken. De kok voelt dat ze thuiskomt in Turquoise en daar altijd blij vandaan komt.

In het buurtcafé werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn er mensen aan het werk met niet-aangeboren hersenletsel, maar ook stagiaires van mbo-horeca opleidingen en middelbare scholieren. “Fouten maken mag. Een van onze medewerkers bakt altijd een appeltaart. Als het goed gaat, verkopen we het, maar het kan voorkomen dat het mislukt. Dat kan en mag gebeuren.”

150 maaltijden per dag

Tijdens de coronaperiode werd Turquoise een onmisbare schat voor de buurt. In die tijd verkochten zij meer dan 150 maaltijden per dag. De bewoners kwamen dan niet alleen voor het eten, maar ook om in contact te komen met andere mensen of kort een praatje te maken.

Na corona is het daarom weer zoeken naar een nieuwe balans. Zo is een aantal vrijwilligers vertrokken naar een betaalde baan. Turquoise heeft wel de ambitie om ’s avonds open te gaan, diners te verzorgen en catering voor bedrijven uit te breiden. “Daar zouden we graag meer handen voor willen hebben.”

Door: Nationale Horecagids

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.

05 juni '23 (10:23)

Populaire grand café in Eibergen zoekt nieuwe eigenaar

Paul en Maike klein Goldewijk spelen open kaart. Zij zijn op zoek naar een nieuwe uitbater voor hun populaire grand café De Klok. Inmiddels zijn ze bijna 50 jaar en willen voorkomen dat ze ‘de stokoude ondernemers worden die niet meegaan met de tijd’. Daarmee zou het café geen recht worden gedaan en dus zet het echtpaar hun bekende café aan de Grotestraat in Eibergen, meldt het Tubantia.

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.