Pas geopend café in Amsterdam moet nu al de deuren sluiten

In de Haarlemmerpoort in Amsterdam heeft onlangs café De Willem zijn deuren opengedaan. Toch heeft de gemeente het café alweer gesloten. Stadsdeel Centrum geeft aan dat de uitbaters niet beschikken over de horeca- en alcoholvergunningen die nodig zijn om een horecagelegenheid te mogen runnen. Deze waren überhaupt niet aangevraagd. Het café spreekt van een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’, meldt het AD.

Op 3 februari is het café gesloten op last van de ontbrekende vergunningen, stelt een woordvoerder van de gemeente. Naast het ontbreken van een horeca- en alcoholvergunning was er ook geen melding gemaakt over de brandveiligheid in het pand. Ook mistte het een milieuvergunning.

Daar houdt het niet bij op: volgens de gemeente hebben de uitbaters afgeweken van de omgevingsvergunning. Daarom moet er ook een nieuwe omgevingsvergunning worden verleend. Het café heeft inmiddels alle vergunning aangevraagd. Het is nog onduidelijk wanneer die goedgekeurd worden. Tot die tijd moet het café gesloten blijven.

Aanvraag uit handen gegeven

De mede-eigenaar van het café, Jamie van der Will, stelt dat het een ‘ongelukkige samenloop van omstandigheden’ is. Hij geeft aan dat er een miscommunicatie was tussen hen en degene die de vergunning rond zou krijgen. Hij stelt dat zij dit uit handen hebben gegeven omdat het een complex pand is. “We zijn nu alles één voor één aan het oplossen. Dat is het proces waar we nu in zitten.” Hij hoopt dat het tussen de vier en acht weken gaat duren voordat zij ‘goed nieuws’ kunnen krijgen.

In december ging café De Willem voor het eerst open. Daar gingen Van der Will en zijn horecapartner Maarten de Vries naast De Willem ook de Kopstootbar op de Marnixstraat beheren. De ondernemers stellen dat de het karakter van de poort belangrijk is in het café. “Je moet het gevoel krijgen dat De Willem al heel lang in de Haarlemmerpoort zit.”

Door: Nationale Horecagids