Gemeente Venlo helpt horecaondernemers in strijd tegen wegwerpplastic

De gemeente Venlo vindt het belangrijk dat organisaties van evenementen en horecaondernemers op zoek gaan naar duurzame oplossingen voor drinken. Daarbij heeft de gemeente aangegeven dat zij de ondernemers hierin gaan ondersteunen. Daar gaat vanaf 1 januari 2024 een algemeen verbod gelden op het gebruik van wegwerpplastic. Dat meldt Omroep Venlo.

Met het verbod wil de gemeente de plastic afvalberg van evenementen en festivals zo veel mogelijk terugdringen, zodat deze niet meer op de grond terechtkomen. Om dit te realiseren kan gebruik worden gemaakt van herbruikbare bekers of goedgekeurde bekers die later weer verzameld worden. Voorheen werd al geëxperimenteerd met het inzamelen van plastic bekers. Het resultaat bleef beperkt. Ondanks dat er minder plastic afval op straat werd gegooid in vergelijking met de voorgaande jaren, was de straat aan het einde van de avond toch nog bedekt met plastic.

Ondersteuning

Veel evenementen zijn afhankelijk van vrijwilligers en vaak is er onvoldoende tijd om het probleem van het plastic afval goed op te pakken. Om die reden heeft de gemeente aangegeven dat zij de ondernemers gaan ondersteunen. Zo heeft de gemeente Venlo een externe regisseur aangetrokken. Die heeft tijdens het Zomerparkfeest als vrijwilliger meeholpen en daar veel kennis en ervaring opgedaan omtrent verduurzaming. Dit jaar gaat hij de evenementen en horeca helpen bij het invoeren van een duurzaam drinkbekersysteem.

Door: Nationale Horecagids