Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vroegere sluiting nachthoreca in Zwolle blijkt succes

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
Vroegere sluiting nachthoreca in Zwolle blijkt succes
Vorig jaar besloten een aantal horecaondernemers in Zwolle om de deuren van hun nachtzaken een uur eerder dicht te doen. Het was een proef waar veel kroegen aan meededen. Inmiddels zijn we een jaar later en blijkt dat de strategie vruchten af te werpen: ondernemers zijn positief en willen de proef aanhouden. De Stentor vroeg een aantal ondernemers wat hun gedachten zijn over het uurtje eerder sluiten.

Een aantal ondernemers in Zwolle heeft meegedaan aan de proef om een uur eerder te sluiten. Zo nam ook de eigenaar van het Vliegende Paard, Dennis Kaatman, deel aan de proef. Naast het Vliegende Paard is hij de exploitant van Shotto, Bloopers, Kuiperij en Bonabo Social Club. Hij geeft aan dat zij een verschuiving hebben gemaakt: waar de kroeg voorheen om half twee pas vol was, is deze nu al gevuld om half twaalf. Daarnaast geeft de uitbater aan dat zij weinig negatieve reacties krijgen van de bezoekers. Zo kan hij om drie uur sluiten in plaats van vier. “Nu zien we zelfs dat mensen om drie uur al de jassen aantrekken.”

Een ander voorbeeld is Hilde Piening van Café De Gezelligheid. Die heeft ook het gevoel dat mensen een uur eerder komen en vervolgens ook weer een uurtje eerder vertrekken. Het café sluit nu om drie uur in plaats van vier. Naast Piening is ook Fredde Bakker van café Tagrijn blij met de vroegere sluitingstijd: “Eerder hadden we een rustige tijd tussen acht en tien. Nu is dat eigenlijk niet meer zo.”

Personeel

Niet alleen voor de uitbaters is het fijn om een uurtje eerder dicht te gaan. Het betekent ook dat het personeel eerder vrij is. Die spreken dan ook hun genoegen uit over de verandering. Bakker geeft aan dat het personeel een stuk fitter is en dat het uurtje echt een verschil maakt. Zo hebben zijn werknemers nog iets van nachtrust, stelt de uitbater.

Geen verandering inkomsten

De horecaondernemers melden dat er meer positieve uitkomsten naar boven komen. Zo stelt Piening dat de omzet van haar café hetzelfde is gebleven als voorheen. Ze denkt dat mensen gewoon net zoveel drinken als wanneer het later op de avond is. Daarbij geeft ze aan dat ze ook een kleine daling van omzet zou accepteren om de openingstijden te behouden.

Bakker is het eens met haar. Die geeft aan dat de omzet niks achteruit is gegaan. “Ik mag niks klagen”, zegt de uitbater van café Tagrijn.

Langer openblijven

Er zijn uitzonderingen op de regel. Hoewel de kroegen de vroegere sluitingstijd wel hanteren, kan het soms voorkomen dat de cafés iets minder streng zijn. Kaatman hanteert wel een vaste sluitingstijd met zijn café. Bakker en Piening gaan in principe ook op een vaste tijd dicht, maar Bakker stelt ‘dat als het echt gezellig is om één uur, we dan gewoon doorgaan’. Dat geldt ook voor De Gezelligheid. Daar hebben ze wel een venstertijd, waar mensen maximaal tot drie uur binnen kunnen komen. Daarna kunnen gasten niet meer naar binnen, enkel naar buiten.

Al met al zijn de uitbaters positief over de nieuwe maatregel. Daarbij zijn ze blij dat de gemeente geen regels heeft ingevoerd over de sluitingstijd van de nachthoreca.

Door: Nationale Horecagids

09 juni '23 (12:08)

Woerdense stadsbakker en bierbrouwer maken circulair bier van oud brood

Stadsbakkerij Stevig Brood en lokale bierbrouwer Ad Duurkoop zijn een samenwerking aangegaan om een circulair biertje te maken. Daarvoor gebruikt de brouwer oude broodresten van de bakker. En dat hebben zij gedaan met succes, meldt Bakkers in Bedrijf.

09 juni '23 (10:30)

Ruzie in Hengelose horeca: exploitante wil schadevergoeding van collega en gemeente

Er is een ruzie gaande in de horeca van Hengelo. Exploitante Daniëlle Boom van café Oald Hengelo is razend. Haar college Thomas Goorhuis van Club Merlijn heeft, zoals Boom aangeeft, tijdens de Nacht van Hengelo het podium zo neergezet dat haar zaak volledig werd afgesloten van de binnenstad. Dat meldt Tubantia.

09 juni '23 ( 9:37)

Dit weekend opent Café Bar De Kruik in Tilburg

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet, om dit weekend de nieuwe Café Bar De Kruik op De Heuvel in Tilburg feestelijk te openen. Na een flinke verbouwing opent de bar haar deuren op 9 juni. Het hele weekend wordt de grand opening gevierd met artiesten. Ook is de toegang het hele weekend gratis zodat bezoekers een kijkje kunnen nemen in de nieuwe zaak. Dat meldt Tilburg.com.

09 juni '23 ( 6:08)

Explosie bij eetcafé Arnhem waar verdachte pakketjes lagen

Bij een horecazaak in een winkelcentrum in Arnhem-Zuid heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een explosie plaatsgevonden. Bij dezelfde eetgelegenheid werd donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is.

07 juni '23 ( 9:45)

Door ernstige artrose moet deze horecaondernemer zijn café verkopen

Wim had in eerste instantie plannen om nog een aantal jaren door te gaan. Dat gaat hem niet meer lukken. Waar hij er eerst over dacht om op een later moment zijn café over te dragen aan zijn dochter, staat deze nu te koop. Door artrose in een ver stadium is Wim Arends gedwongen om zijn café D’n Optie te koop te zetten. Dat meldt de Ondernemer.

06 juni '23 (14:36)

Brouwerij STOKED! maakt landelijke intrede via ABT-cafés

De afgelopen jaren heeft brouwerij STOKED! zichzelf bewezen als een groeiende brouwerij met passie voor craft lagers. Volgende maand zijn de Dark Lagers, het nieuwe bier van de brouwerij, te krijgen in ABT-cafés. Die maand is de onderneming ABT-brouwerij van de maand, meldt Entree Magazine.

06 juni '23 ( 9:57)

Bekende koosjere broodjeszaak Sal Meyers maakt rentree in Amstelveen

Het is inmiddels vier jaar geleden dat de beroemde broodjeszaak Sal Meyer de deuren sloot. Maar nu is het vlees weer gepekeld en zijn de ossenworsten en runderlever weer klaargemaakt. Halverwege juni maakt de broodjeszaak zijn herintrede in Amsterdam. De broodjes worden verkocht door horecaondernemer Rafi Angat, met een zaak in zijn nieuwe koosjere foodcourt. Hij neemt de zaak over als franchise, meldt AT5.

05 juni '23 (15:22)

Schiedam krijgt nieuwe brewpub en restobar in oude glasfabriek

Op 17 juni opent Eurobrouwers een pop-up brewpub en restobar op het voormalige glasfabriek-terrein in Schiedam. Daar werden voorheen flessen voor jenever- en biermerken geproduceerd, nu gaat Eurobrouwers er een biergarten en een groot terras van maken. Dat meldt Out of Home Shops.

05 juni '23 (11:57)

Restaurant en nachtclub Sissi’s in Amsterdam-Oost blijft deze zomer geopend

Het cultuurcentrum, restaurant en nachtclub Sissi’s Expo-Resto aan de Mr. Treublaan in Amsterdam-Oost blijft langer open dan verwacht. In eerste instantie zou de populaire uitgaansplek over twee weken de deuren sluiten, maar nu blijft de club toch nog open deze zomer. Het tijdelijke contract is (wederom) verlengd. Dat meldt het AD.

05 juni '23 (10:53)

Ondanks vondst teunisbloem toch horeca bij IJsselcentrale in Zwolle

Er is bijna twee jaar overheen gegaan dat de voormalige IJsselcentrale Harculo in Zwolle voor het laatst een horecazaak had. Bar & Brood en Hart van Zuid hebben de handen ineengeslagen om hier weer horeca neer te zetten. Dat doen zij met de medewerking van Het Weeshuys. Het begin biedt gezien de aanloop, perspectief. Dat meldt de Stentor.