Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

In Den Bosch is de horeca tevreden over de statiegeldbeker

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
In Den Bosch is de horeca tevreden over de statiegeldbeker
Er zijn ongeveer 300.000 statiegeldbekers gebruikt tijdens de carnavalsviering in Oeteldonk. Net als in Breda zijn de horecaondernemers positief over de invoering hiervan. Vooraf en tijdens carnaval klonk er wel kritiek op de herbruikbare bekers, maar de horeca zelf vindt de beker een succes, zo meldt DTV Nieuws. 

Volgens ondernemer en café-eigenaar Otto van Groenendaal is de actie met de statiegeldbekers een groot succes geweest. Hij is blij met de maatregel en ziet ook direct het resultaat: minder afval op straat. 

Daarentegen waren de bekers niet alleen maar positief. Het leek niet altijd goed te gaan tijdens carnaval. Soms waren inleverpunten niet open of zorgde storingen met de pinautomaten ervoor dat deze punten buiten werking waren. Het bleek ook dat er onduidelijk onder de carnavalsvierders war of zij de bekers nou wel of niet konden inleveren.

Herbruikbare bekers

Tijdens carnaval konden bezoekers een herbruikbare beker aanschaffen voor één euro, een pitcher kostte 5 euro. De reden voor de kosten is dat er op deze manier zuinig om wordt gegaan met de bekers en zo de stad schoner blijft tijdens carnaval. “Dat eurootje blijft gewoon terugkomen, of die nou uit mijn kassa komt of uit die van mijn buurman, dat maakt niet uit. Het is een circulair systeem”, zegt Van Groenendaal tegen DTV.

Niet alle horecaondernemers waren erover te spreken. Als gevolg van de invoering van de bekers gingen mensen speciaal op zoek naar statiegeldbekers, om die vervolgens te verzamelen en in te leveren. Daaronder vielen veel kinderen en daklozen die met grote hoeveelheden bekers bij horeca of inleverpunten aankwamen. Daarover zegt Van Groenendaal dat ondernemers bier verkopen, maar ondertussen ‘steeds weer een tientje inleveren aan iemand die een stel plastic bekers komt brengen’. Hij stelt dat de bekers eigenlijk in de kassa moeten liggen. “Dat blijft voor sommige ondernemers een beetje raar, maar ik ga ze nog wel proberen te overtuigen”, aldus Van Groenendaal.

Door: Nationale Horecagids

02 juni '23 (11:47)

Horeca-uitbater uit Haarlem zet stappen tegen sluiting zaken

Martijn B., de eigenaar van de horecaonderneming in Haarlem die op , gaat ‘alle juridische middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat hij zijn zaken weer mag openen. De burgemeester heeft de horecavergunning voor de zaken van B. ingetrokken. Hij wordt verdacht van een aantal ‘zeer ernstige incidenten’ in en in de omgeving van Club June, een van de zaken die nu gesloten is. De uitbater spreekt van een ‘kortzichtig besluit’, meldt NH Nieuws.

02 juni '23 (11:01)

Van bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent

Op 23 verschijnt de bijzondere biografie over het leven van Peter de Bie ‘El Dorado’ tijdens een presentatie in strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden. De Bie’s leven – van drugsleverancier, bajesklant tot eigenaar van een duurzame strandtent – wordt in het boek beschreven door filmmaker, zeezeiler, kunstenaar en schrijver Bart van Broekhoven. Over een periode van ruim twintig jaar vertelde De Bie veel van zijn verhalen aan hem. Dat meldt El Dorado.

02 juni '23 (10:41)

Nederlanders betalen nog niet hoofdprijs voor een biertje

Iedereen heeft gemerkt dat de prijzen in de horecasector best zijn toegenomen. Toch betaal je in Nederland nog niet de hoofdprijs voor een biertje. Daarvoor moet je in Noorwegen zijn: een biertje kost daar gemiddeld 8,30 euro. Website Kortingscode.nl heeft de prijzen van bier en driegangenmenu’s in Europese landen vergeleken en op een rijtje gezet, meldt Out of Home Shops.

02 juni '23 (10:21)

Ontwerper Piet Hein Eek opent Grand Café

Na de faillissementsaanvraag en een doorstart met het Lobby Restaurant gaan de deuren van het Grand Café van Piet Hein Eek op 17 juni weer open. Daar gaat een Zweeds-Italiaanse kok achter de pannen staan. Die gaat werken met streekproducten, meldt het Eindhovens Dagblad.

01 juni '23 (14:27)

Rechtbank veroordeelt man tot 15 jaar cel voor doodslag in café De Plak

Voor het doodschieten van een 37-jarige man in café De Plak in Utrecht, moet de dader – een 41-jarige man – vijftien jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelt hem voor doodslag, poging tot doodslag en mishandeling. Dit meldt NU.nl.

31 mei '23 (10:33)

Haarlemse horeca-uitbater verliest vergunning

De uitbater van Club June, Shibuya en NIP mag niet verder met het exploiteren van zijn horecaondernemingen. Burgemeester Jos Wienen van de gemeente Haarlem heeft dit besluit gemaakt op basis van rapportages van de politie. De horecavergunning voor de zaken is ingetrokken wat betekent dat deze per direct gesloten zijn. Dat meldt Gemeente Haarlem.

30 mei '23 (14:58)

Nieuwe vestiging Biergarten opent op de Strijp in Eindhoven

Biergarten komt naar Noord-Brabant. Het horecaconcept heeft momenteel een vestiging in Rotterdam, maar wil zijn grenzen verleggen. Daarom opent Biergarten een nieuwe locatie op de Strijp in Eindhoven, het ‘creatieve epicentrum’ van de lichtstad. Nikki van Dijk en Roeland Flierman zijn de ondernemers in de horecazaak, die is ontworpen door designbureau King Kongs. Dat meldt Entree Magazine.

30 mei '23 (11:40)

Dit buurtschap bouwt aan eigen café

Er klinken veel werkgeluiden rond café Halfweg tussen Beltrum en Groenlo. Mannen in oude shirts lopen af en aan met scheppen, boormachines en hamers. Het zijn echter geen bouwvakkers, maar buurtbewoners. Een tiental inwoners heeft het initiatief voor een buurtcafé genomen en wil nieuw leven blazen in ‘hun’ café. Dat meldt Omroep Gelderland.

26 mei '23 (10:47)

Urk gaat de tachtig illegale barretjes niet meer gedogen maar legaliseren

 In Urk zijn er ongeveer tachtig illegale barretjes op bedrijventerreinen te vinden, maar de gemeente hanteert een gedoogbeleid. Daar komt een einde aan. Volgens burgemeester Cees van den Bos gebeuren er in zulke ‘zuipketen’ of ‘jeugdhonken’ te veel dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, zoals minderjarigen die in aanraking komen met volwassenen die drugs gebruiken en misbruik van meisjes. Dit meldt De Stentor.

26 mei '23 ( 9:22)

Café The Sting in Almere Haven langer dicht op last van burgemeester

De burgemeester van Almere heeft besloten buurtcafé The Sting drie maanden langer gesloten te houden. Het café was al twee weken dicht in verband met een schietpartij door een cafégast. Daarbij verwondde hij een 53-jarige man. Dit meldt Omroep Flevoland.